måndag 12 december 2011

Räkgryta

En klassiker i vår familj... den har i alla fall varit med sen vår begynnelse, mig och min mans ;)
Minns inte längre varifrån den kom men en rätt som har äran att återkomma till vår matlista år efter år, det är en god maträtt!!
Färska champinjoner ska det vara

  • 1 Gul lök
  • ½ Purjolök
  • 2 Vitlöksklyftor (pressas eller finhackas)
  • 200-300 g Champinjoner
  • 2 Paprikor (en röd en gul)
  • 1 kg oskalade Räkor
  • 6 dl Creme Fraiche
  • Soya
  • 1-2 tsk Röd Curry
  • 1-2 tsk "vanlig" Curry
  • 1 krm Cayennepeppar
  • Smör
  • Salt och Peppar
Gör så här
  • Hacka lök och purjolök
  • Skiva champinjoner
  • Hetta upp smör i en gryta
  • Fräs curryn försiktigt tillsammans med vitlöken (½-1 minut)
  • Tillsätt lök och purjolök och rör runt
  • Häll ner den skivade svampen
  • Fräs på medeltemperatur i någon/några minuter
  • Tillsätt soya och Creme Fraiche
  • Salta och Peppra
  • Krydda med Cayennepeppar för lite extra styrka (valfritt)
  • Grovhacka paprikan
  • Skala räkorna
  • Lägg i paprikan ca 5 minuter innan servering (så behåller de lite tuggmotstånd)
  • Höj värmen
  • Häll i räkorna och rör runt, de ska bara bli varma


Smaklig måltid!!



Servera tillsammans med ris
Det går även att utesluta räkorna så får man en vegetarisk rätt

2 kommentarer:

  1. Här kommer historien om hur räkgrytan kom in i ditt liv....Din far och mor var för många år sedan bjudna på en nyårsfest, där serverades denna utsökta rätt. De fick receptet och rätten blev snabbt en favorit i familjen, och är så ännu idag. Alltså en familjetradition. För den vidare.

    SvaraRadera
  2. Aha :) Min man har ju sin version av hur den här rätten kom in i hans liv... minns du??

    SvaraRadera