För att få ut det mesta av eller ur räkorna brukar jag också spara skalen för att koka fond.
Om jag inte hinner göra det i samband med att jag skalar räkorna så går det faktiskt att spara skalen i en burk i kylen till nästa dag.
Har även provat att "rosta" skalen i ugnen innan jag kokar dem
Dags att rosta... |
- Räkskal
- Lök (gul eller röd)
- Morötter
- Chili
- Tomatpuré
- Vatten
Gör så här
- Sätt på ugnen på 200°
- Lägg räkskalen i en långpanna eller ugnsfast form
- Skär grönsakerna grovt (behöver ej skalas)
- Häll på lite vatten
- Ringla över lite tomatpuré
- Rosta i ugnen i ca 10 minuter
- Tag ur allt ur ugnen och häll över i en stor kastrull
- Koka allt ca 10 minuter
- Sila av räkskalen
- Reducera fonden till önskad smak/styrka (Den här gången reducerade jag inte så mycket utan frös in fonden när jag kokat bort ca en tredjedel)
- Förvara i frys eller kyl beroende på hur snart du skall använda fonden
Jag tror att det är dags att sätta upp någon god skaldjurssoppa på matsedeln :)
Tror jag ska prova göra fond utan att rosta i ugnen också och jämföra smaken för att utreda frågan att rosta eller inte rosta... Jag återkommer med min åsikt :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar