måndag 19 december 2011

Det lackar mot jul...

Bara för att få in den där rätta känslan blev det ett litet knäckkok idag! Få saker smakar så mycket jul som knäck.

Har provat lite olika strategier under åren men fastnat för att koka med termometer.
Jag föredrar lite halvmjuk knäck, hellre för mjuk än för hård... är för rädd om tänderna för att vilja ha den där stenhårda som smälter framåt nyår ;)

Gjorde endast en liten sats idag, dubbla gärna om du vill ha mer.
Fullt ös medvetslös i kastrullen

  • 1 dl Sirap
  • 1 dl Vispgrädde
  • 1 dl Socker
Gör så här
  • Häll alla ingredienser i en kastrull
  • Koka upp
  • Lägg i en värmetålig termometer
  • Koka på ganska hög effekt i 10-15 minuter (det ska stormkoka)
  • Vid 125° är knäcken lagom (tycker jag) vid 130° blir knäcken mycket hård
  • Häll upp i knäckformar
  • Kyl ner och förvara svalt
Tillsätt lite hackad sötmandel om du vill, rör ner i smeten när rätt temperatur uppnåtts eller strössla lite uppepå varje knäck när du hällt upp i formar



Redo för lite julkänsla!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar