tisdag 29 november 2011

Skinkstek

Som en söndagmiddag mitt i veckan :) Det som är gott med skinkstek och skiljer den från nötsteken är att den inte alls behöver den tid som nötkött gör, tvärtom... för lång tid gör att köttet blir torrt.
Ett gott kött behöver inte heller så mycket för att bli en god stek och i sin tur ge lite grund för en fantastisk god sås.
Jag har lyxen att ha en gjutjärnsgryta som jag både steker i och ställer in i ugnen... annars får man ta en stekpanna och en ugnsfast form.

  • Skinkstek
  • Smör
  • Salt och Peppar
Gör så här
  • Sätt på ugnen på 175°
  • Bryn steken i smör
  • Salta och peppra
  • Sätt i en stektermometer i mitten av den  tjockaste delen
  • Sätt på lock (om du har en gryta som tål ugnsvärme)
  • Ställ in i ugnen tills innertemperaturen är 75°
  • Låt köttet vila innan du skär upp det
  • Gör under tiden sås på skyn från köttet

Jag gör sås med vanlig grädde, lite buljong (om det behövs) lite redning på maizenamjöl och vatten och en klick messmör. Salt och peppar vid behov.


En enkel och "klassisk" rätt som inte behöver krånglas till mer än kokt potatis, sås och sallad


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar