Kakbotten gräddad |
Kakbotten
- 125 g Smör
- ½ dl Socker
- 2¾ dl vetemjöl
- smör till att smörja formen (eller bakplåtspapper)
-
- 1½ dl Grädde
- 2 msk Ljus sirap
- 125 g Smör
- ½ dl Socker
Chokladglasyr
- 15 g Smör
- 125 g Mörk blockchoklad
Gör så här
Slå på ugnen på 175°
Börja med kakbotten
- Rör ihop Smör med socker och mjöl
- Bred ut smeten i en välsmord långpanna (eller klädd med bakplåtspapper)
- Grädda längst ner i ugnen ca 20 minuter (kakan ska bli torr men inte få färg)
Gör kolasmeten under tiden
- Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull
- Sjud under uppsikt på låg-medelvärme
- Rör då och då i botten
- Smeten skall tjockna något (om den är för lös för att bredas kan du kyla smeten innan nästa steg)
- Bred kolasmeten över kakanbotten
- Ställ kakan att svalna
Dags för glasyr
- Smält choklad och smör i ett vattenbad
- Bred försiktigt ut chokladen på kolasmeten
- Låt glasyeren stelna
- Skär kakan i bitar
Ta en kaka... ta två ;) |
Förvara i kyl eller frys... om ni inte äter upp dem på en gång vill säga :)
Ja, tiden går galet fort! Tänker på den här tiden förra året, då gick jag runt med en egen julkula på magen och fick inte ihop ytterkläderna...Känns som igår typ, och nu har hon varit här lika länge som hon låg i magen. Galet.
SvaraRaderaVi är otroligt glada över vår fina positiva tös!
Förresten, du som bakar en del, har du testat lergryte-bröd? Superenkelt och väldigt gott! =)
SvaraRaderaHar tyvärr ingen lergryta... men i år står det på min önskelista :)
SvaraRaderaTack för tipset... får jag en av tomten så kommer jag att baka i den också :) Får jag ingen av tomten så får jag köpa en själv...
Varför tror du jag bakade dom när ni var små.....Vuxen poäng...
SvaraRaderaMen mamma då... ;)
SvaraRaderaFunkar visst inte lika bra här... stora fröken äter glatt :)