måndag 7 november 2011

Go'fika

En fantastiskt smaskig liten godbit som går väldigt snabbt att baka.
Skickar med ett recept på en Chokladsmörkräm som är himmelskt god men bilden (längst upp på fatet) visar snabbversionen: Dubbla havreflarn med Nutella


Ca 35 st
  • 100 g smör (eller margarin)
  • 3 dl havregryn
  • 1 ägg
  • 1½ dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här
  • Sätt ugnen på 175°
  • Rör ihop mjöl med bakpulver i en liten skål
  • Smält smöret
  • Vänd ner havregrynen i det smälta smöret
  • Vispa ägg och socker pösigt i en större skål
  • Vänd ner smör/havregryn och mjöl/bakpulver i ägg/sockret
  • Klicka genast ut smeten på plåtar (täckta med bakplåtspapper) Tag ca 1 tsk per "klick" och lägg 10-12 klickar per plåt, de flyter nämligen ut en hel del.
  • Grädda i ugnen i 6-7 minuter tills flarnen är gyllenbruna
  • Låt dem svalna något innan du lossar dem från plåten
Satsen är med avsikt inte så stor eftersom havregrynen sväller om de får ligga i "vätska" för länge.
Vill du göra fler flarn? Gör då en sats i taget. Flarnen kan ätas som de är eller läggas ihop två och två med tex Nutella eller Chokladsmörkräm emellan.

Chokladsmörkräm:
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1½ dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 3 äggulor
Gör så här:
  • Rör smöret mjukt
  • Sikta ner de torra ingredienserna
  • Blanda i äggulorna och rör till en slät kräm

2 kommentarer:

  1. Tror jag behöver komma till dig och fika :) Här är det oftast lite mer spartanskt, latte med chokladbit...
    KRAM Cecilia

    SvaraRadera
  2. Kom, kom, kom :) men förvarna... annars ekar kakburken lika tom här också ;)

    SvaraRadera