fredag 25 november 2011

Gulasch

Bra pris på högrev resulterar i en hel del sådana rätter på vår matlista.
Dags för en gulasch... Det är verkligen en höstmaträtt, eller alla sorters grytor är extra goda på hösten när det är kallt och grått ute.
Jag har kommit över ett otal gulaschrecept och samlat ihop det godaste från alla... sen är det sällan som mina grytor blir lika från gång till gång.


Ett gott kött är en bra grund
Brynt i smör med salt och peppar

Det här är dagens gryta.
Hade tiden den här gången att förbereda dagen innan så att köttet blir så mört som möjligt (förberedde med att koka köttet i ca 2 timmar dagen innan servering, sen ut i en gryta i kylan... dags för middag, in med grytan och fortsätt med tomatpuré, kross. tomater, vin osv...)

  • 300 g Högrev (eller annat kokkött)
  • 2-3 Gula lökar
  • 2 msk tomatpuré
  • 4-5 potatisar
  • Rotselleri
  • Morötter
  • Paprika
  • Vitlök
  • Smör
  • Vatten
  • Buljong
  • Rött vin
  • Krossade tomater
  • Oregano
  • Timjan
  • Färsk Persilja
  • Salt och Peppar
Gör så här
    
  • Skär köttet i stora bitar
  • Bryn köttet i en stor gryta (gör det i omgångar så det inte kokas)
  • Finhacka lök
  • Fräs lök och vitlök i grytan
  • Några färgranna paprikor mot slutet
  • Lägg tillbaka allt kött
  • Häll i vatten och buljong så det precis täcker köttet
  • Låt köttet koka (så länge som möjligt)
  • Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och vin
  • Skala potatis och rotfrukter, skär i bitar
  • Lägg rotfrukterna och potatisen i grytan och koka ca 30 minuter
  • Krydda med örter (förutom persilja), salt och peppar (vid behov)
  • Lägg i strimlad paprika mot slutet av koktiden (så de inte kokas helt mjuka)
  • Hacka färsk persilja och strö över innan servering
Servera med ett gott bröd och en klick Creme Fraiche eller Gräddfil
Brasa, Raggsockor och en rykande Gulasch!!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar