söndag 1 januari 2012

Nyårsmätt

Om julen är en orgie i mat så är nyårsafton hemma hos oss inte långt efter...

Oj, vad mätta vi blev! Nöjda med alla rätter och gott som tusan blev det!!

Som vanligt har man laddat upp med alldeles för mycket ätbart och man hinner inte alls ta fram allt man planerat... men det är ingen som går hungrig ;)


Glitter i glasen

Vår meny såg ut så här:

Förrätt: Vitlöksdoftande bruchetta med lufttorkad skinka och tomatsalsa


Huvudrätt: Tjälknul av älg och hjort med potatisgratäng och gräddstuvade kantareller

Efterrätt: Rårörda hallon med vit chokladmousse och hasselnötscrisp

Tror jag tar ett recept i taget... för att dra på njutningen lite ;)
Tjälknul är tyvärr bortglömt i vår familj men i och med denna kalasmiddag hoppas jag att den rätten får en liten renäsans i huset. Enkelt att göra men så otroligt gott och saftigt!!

Efter lite påläsning vet jag nu att det går att göra på både färskt och fryst kött.

    
  • Stekkött av älg/hjort/nötkött
  • 1 liter Vatten
  • 1 dl Salt
  • 1 tsk Krossad peppar
Gör så här
  • Sätt ugnen på 75-100°
  • Lägg en fryst bit köt i en ugnsfast form och ställ in i ugnen
  • Efter någon timme går det att sätta in en stektermometer
  • Låt stå i ugnen 10-12 timmar eller tills köttet nått rätt temp (60°= rött, 70°= rosa)
  • Tag ut köttet
  • Låt svalna något
  • Blanda vatten, salt och peppar
  • Rör så saltet löser sig
  • Lägg köttet i en plastpåse
  • Häll i saltlagen
  • Låt stå svalt i ca 4 timmar
  • Vänd på köttpåsen då och då
  • Tag ur lagen och skiva köttet tunnt
Ett väldigt gott och praktiskt bjud-kött då det går att förbereda eftersom det serveras kallt.


Gott Nytt År!!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar