måndag 23 januari 2012

Ratatouille i lergryta

Passar på medans vi tycker att lergrytan är rolig, ny och spännande... vet av erfarenhet att vissa saker tenderar att falla i glömska efter ett tag.
Därför sliter vi ordentligt på vår nya lergryta nu och vi kanske på så sätt kommer på några riktiga fynd som gör att den används även i fortsättningen också.


  • 1 grön Squash
  • 1 röd Paprika
  • 1 gul Paprika
  • 1 grön Paprika
  • ½ Purjolök
  • 6 Tomater
  • 1 Röd lök
  • 1 Gul lök
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 1 lagerblad
  • Oregano
  • Olivolja
  • 1dl Vatten
  • Salt och Peppar
Gör så här
  • Lägg lergrytan i blöt
  • Skär och hacka alla grönsaker
  • Lägg allt i lergrytan
  • Ställ in i kall ugn
  • Slå på ugnen på 200°
  • Låt stå i ugnen i 1 timme
Såklart går det även att koka ratatouille i en gryta.
Hetta upp oljan i en gryta, fräs lök och paprika. Tillsätt vatten och övriga grönsaker. Tillsätt även kryddorna.
Koka under lock på svag värme ca 15 minuter sedan ca 10 minuter utan lock på starkare värme så att röran kokar ihop och blir ganska tjock.

På sommaren har jag (och svärmor) som tradition att koka en stor gryta ratatouille som får hänga med lite här och där i köket. Som tillbehör eller istället för... Fantasin får sätta gränsen ;)

Väldigt enkelt och gott, passar också utmärkt att frysa in för att spara till ett köttfärssås kok till exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar