måndag 16 januari 2012

Nybakad kvällsmacka! (skållat bröd)

Oj oj, vilket gott bröd!
Har ett nytt favorit-jäst-bröd!

Tänker inte beskriva det i fler ord... baka själv eller kom förbi härhemma och provsmaka ;)

Skållning
  • 2 dl Grovt Rågmjöl
  • 1 dl Hela Linfrön
  • 1-2 dl Solrosfrön
  • ½ dl Vetekross
  • ½ dl Rågkross
  • 2 rågade tsk Salt
  • 5 dl Kokhett Vatten
Utbakning
  • 25 g Jäst (½ paket)
  • 2 dl Ljummet Vatten
  • Efter jäsning
  • 9-10 dl Vetemjöl Special
  • 2-3 dl Vetemjöl Special till utbakningen
Gör så här
  • Blanda ihop alla torra ingredienser
  • Häll över det heta vattnet och rör om
  • Täck över med en handduk och låt stå 1-2 timmar
  • Rör ut jästen i ljummet vatten
  • Blanda ner i "skållningen"
  • Tillsätt 9-10 dl mjöl och arbeta ihop till en deg
  • Låt jäsa under handduk ca 1 timme
  • Sätt ugnen på 250°
  • Stjälp ut degen på mjölat bakbord
  • Knåda in 2-3 dl mjöl med lätta tag
  • Gör ett stort bröd eller 2 mindre
  • Forma till en limpa och lägg på en plåt eller i en brödform (pappersklädda)
  • Jäs under handduk ca 30 minuter
  • Grädda först brödet i 250° i 12-15 minuter
  • Sänk sedan värmen till 150°
  • Grädda tills brödet når en innertemperatur på 96° (15-25 min)


En kopp te... nybakat bröd och kvällen i soffan är räddad ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar