torsdag 5 januari 2012

Laxpaj

Efter några års trogen tjänst har den här pajen blivit en klassiker hos oss. Så god att den fick spela huvudrollen en nyårsafton för några år sedan.
En bra rätt som kan vara med både till vardags och fest. Till vardag fyller vi den med lax och när vi vill lyxa till det lite så tar vi fram både räkor och kräftstjärtar eller helt enkelt de skaldjur vi vill ha eller har hemma.

Idag blev det en vardagsvariant med lax.

Pajdeg
  • 3 dl Vetemjöl
  • 150 g Smör
  • 1-2 Kallt vatten
  •  ½ tsk Salt

Fyllning
  • Laxfilé
  • Dill

Äggstanning
  • 5 Ägg
  • 4 dl Grädde/Mjölk
  • Salt och Peppar
Gör så här
  • Sätt ugnen på 180°
  • Nyp ihop smör och mjöl till en deg
  • Tillsätt vatten så degen går ihop helt
  • Tryck ut degen i en pajform
  • Förgrädda i 10-15 minuter (klä gärna in pajkanterna med folie för att förhindra att degen "kryper" ner)

  • Stek laxfilén (behöver ej stekas helt färdig eftersom den ska in i ugnen) i smör
  • Salta och Peppra
  • Om du har en laxbit med skinn på, stek den på skinnsidan först på ganska hög värme så skinnet blir lite hårt. När du sedan vänder på filén går det lätt att dra bort skinnet.
  • Fördela den förstekta laxen i pajskalet
  • Strö över dill (och skaldjur om du vill)
  • Vispa ihop ägg med grädde/mjölk
  • Salta och peppra
  • Häll över laxen
  • Grädda i ugnen tills äggstanningen stelnat (ca 30 minuter)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar