torsdag 12 januari 2012

Blomkålsgratäng

Såg när Jamie Oliver gjorde den här gratängen i en av hans 30-minutes-meals program men har inte lyckats hitta receptet igen... Det här blev därför en blandning mellan det jag minns från programmet och de recept på blomkålsgratänger som jag googlat fram.

Blev riktigt gott!!
Enkelt och snabbt att laga, en perfekt vardagsrätt och passar också kanonbra i matlådan.

  • 1 Blomkålshuvud
  • 4 port Pasta
  • 1 pkt Bacon
  • 5 dl Creme Fraiche
  • 1 dl riven Ost
  • ½ dl Ströbröd
  • Salt och Peppar
Gör så här
  • Sätt ugnen på 200°
  • Lägg bacon i botten på en ugnsfast form (den form som du sedan gör gratängen i)
  • Ställ in i ugnen och låt baconet steka tills det är knaprigt (går såklart att steka i panna, men det här sparar disk)
  • Tag ur baconet ur ugnen och låt svalna
  • Skär blomkålen i små buketter
  • Koka pastan (enligt anvisning på förpackningen)
  • Lägg i blomkålen i pastavattnet sista minuten
  • Häll av pastan/blomkålen
  • Blanda pastan, blomkålen, Creme Fraiche och riven ost i en stor bunke (eller direkt i ugnsformen)
  • Salta och peppra
  • Lägg allt i ugnsformen
  • Grovhacka baconet
  • Strö bacon och ströbröd överst i formen
  • Gratinera i ugnen i 15-20 minuter

Rykande åtgång... hela familjen gav tummen upp!!

En fräsch grönsallad passar bra att servera till

2 kommentarer:

  1. Blomkål är gott! Hos oss äter vi rätt ofta blomkålsmos, mmm!

    Man brukar kunna hitta hans 30- minutersmiddagar som filmsnuttar på nätet. Jag lyckades få fatt i ett recept så en gång :)
    Kram Cecilia

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset... eller tipsen ;)

    Ja, blomkål är nog en underskattad grönsak! Själv älskar jag den, rå som kokt!! Mums

    SvaraRadera