lördag 15 december 2012

Sås Hollandaise

En klassiker i såsvärlden och otroligt god!!
Underskattat god till fisk, så fisk "it is"... Förra veckan till en ugnsbakad lax... Idag till en smörstekt torsk!!

Lördagens middag blev en två-rätters (i och för sig är inte lördagen slut ännu så deserten kanske dyker upp...) med en fantastisk torsk i huvudrollen med denna fantastiska sås till och Oj, oj, oj!! Såå himla gott!! Är det helg så är det kul att få äta lite extra lyxigt. Dessutom hade vi lite extra att fira ;)
Mätta och nöjda med såsskålen urskrapad till sista droppen sjunker vi nu ner i soffan...

  • 150 g Smör
  • 3 Äggulor
  • 3 msk torrt Vitt vin
  • ½-1 msk pressad Citron
  • Salt och Vitpeppar
Gör så här
  • Smält smöret i en kastrull, ställ åt sidan och låt svalna något
  • Skilj äggulor från vitor (spara äggvitan till maräng kanske...
  • Blanda äggulor med vin i en liten kastrull
  • Tag en större kastrull (som den lilla får plats i)
  • Fyll den stora kastrullen lagomt med vatten
  • Hetta upp vattnet och låt sjuda (ej koka)
  • Håll ner den lilla kastrullen i den stora och vispa gulorna och vinet tills de tjocknar
  • Tag kastrullen från värmen
  • Tillsätt smöret försiktigt till äggsmeten under konstant vispning
  • När allt fett vispats i smaksätter du såsen med citron, salt och peppar
En vackert gul fluffig sås!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar