torsdag 17 maj 2012

Egen majonnäs

Att göra egen majonnäs är minsann inte så krångligt som man kan tro. Det är det där vispandet som är hemligheten... men med en elvisp så blir man inte ens trött i armen ;)

Sen finner jag också en viss tillfredsställelse i att veta vad som finns i min mat... Läsa innehållsförteckningar gör mig mörkrädd ibland, E hit och E dit... och vilka ska man undvika??

  • 2-3 Äggulor
  • ½ msk Citronsaft
  • 1 msk Dijonsenap
  • 3-4 dl Rapsolja (varmpressad, som är neutral i smaken. Går att göra med kallpressad men får då en viss smak av oljan)
  • 2 krm Salt
  • 1 krm Vitpeppar eller Cayennepeppar (eller lite av båda)
Gör så här
  • Lägg alla ingredienser utom olja i en skål
  • Börja vispa (för hand eller med elvisp)
  • Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispningen

Är du orolig att majonnäsen är på väg att skära sig, sluta häll olja och vispa runt ordentligt så du ser att ingredienserna "går ihop". Fortsätt därefter att hälla olja och vispa!
Förvara i kylen.


Här kryddad med torkad dragon och färsk persilja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar