lördag 5 januari 2013

Chokladfondant

Nyårsmiddagen toppades med den mytomspunna desserten Chokladfondant... Om det var nybörjartur eller om det kanske inte är så svårt som ryktena säger så blev i alla fall vår fondant helt perfekt!!
Färdiggräddad vid kanterna och kladdig i mitten!! Helt perfekt!
Vill man utmana ödet kan man ta ut fondanten ur sin form och servera på fat och vill man gå ytterligare ett steg längre så ska det som är uppåt i ugnen även vara uppåt på fatet... den ska alltså tas ut ur formen och sen vändas...

Våra söta små hjärt-formar passade så bra att äta direkt ur så vi försökte inte oss på några konster...

  • 100 g Mörk choklad (gärna 70%)
  • 100 g Smör
  • 2 Ägg
  • 2 Äggulor
  • ½ dl Farinsocker
  • ½ dl Vetemjöl
  • ½ tsk Vaniljsocker
  • Smör och ev kakao till formarna
Gör så här
  • Tag fram smöret så det blir rumstempererat
  • Starta ugnen på 200°
  • Smält chokladen i vattenbad
  • Smörj små ugnsformar med smör
  • Skall du ta ur fondanterna ur formarna så bör du även pudra dem med kakao
  • Vispa det rumstempererade smöret med farinsocker och vaniljsocker
  • Vispa i äggen ett och ett
  • Vispa i äggulorna en i taget
  • Tillsätt mjöl och choklad
  • Vispa till en fluffig smet
  • Dela upp smeten i formarna
  • Grädda i ugnen 8-10 minuter


En väldigt "mäktig" dessert som behöver serveras med något friskt...
 Grädde, glass eller kanske en klick kesellamousse...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar