lördag 26 januari 2013

Biff Rydberg

Lördagens middag, veckans höjdpunkt!! I alla fall den här veckan ;)
Slog på stort och köpte en bit oxfilé för att fira att vi gjort en arbetsvecka! En husmans-klassiker eller alla fall klassiker... Av någon anledning har i alla fall har jag fått för mig att husman är lite budgetmat... och det kan man väl inte direkt kalla oxfilé...

Men... räknar man efter så är det faktiskt inte så farligt dyrt... Köpte en bit som kostade ca 200 kr, använde hälften (andra halvan i frysen för någon mer lyx-middag) dvs... middagsköttet kostade 100 kr (10 st potatisar kostar inte så mycket, lite sallad och en gul lök likaså)... delat på två vuxna (och två barn som åt kanske en halv vuxenportion tillsammans) 50 kr + några till för tillbehören/per portion... Det får man knappt en vanlig lunch för när man äter ute... Så därför kan man nog unna sig en Rydberg då och då ;)

(Ca 3 portioner)
  • 10 st (ca) Potatisar
  • 350 g (ca) Oxfilé
  • 1 Gul Lök
  • 30 g (ca) Smör
  • 3 msk Neutral Olja (ej olivolja)
  • Salt och peppar
  • Äggulor
Gör så här
  • Skala och skär potatisen i cm-stora bitar
  • Hetta upp hälften av smöret och oljan i en panna
  • Lägg i potatisen och råstek den
  • Salta och peppra
  • Lägg potatisen åt sidan och håll den varm
  • Skär köttet i lika stora bitar som potatisen
  • Tillsätt resten av smöret och oljan i den varma pannan
  • Låt smöret smälta
  • Lägg i köttet och löken i pannan
  • Låt köttet ligga någon minut tills pannan blivit ordentligt varm igen
  • Salta och peppra rikligt
  • Rör om hastigt
  • Lägg genast upp (på portionstallrikar eller uppläggningsfat)
  • Servera genast, gärna tillsammans med en äggula per portion

Enkelt, snabbt och vansinnigt gott!!
 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar