fredag 11 januari 2013

Falafelbiffar

Gjorde tydligen som Lina idag ;)
Idag blev det pitabröd fyllda med falafelburgare, tomatsalsa, avocado och gräddfil! Mycket gott!  
Vet att falafel är gott men idag blev jag väldigt stolt över middagen :) Falafelbiffarna blev perfekta!!
Blivande biffar

  • 2 förp (á 380 g) kokta Kikärtor
  • 1 Rödlök
  • 1 Vitlöksklyfta
  • 1 kruka Persilja
  • 1 dl Vetemjöl
  • ½ tsk Salt
  • ½-1 tsk Chilipulver
  • Olja till stekning (använde en neutral varmpressad rapsolja)
Gör så här
  • Skölj kikärtorna ordentligt och låt dem rinna av
  • Skala och hacka lök och vitlök
  • Hacka persiljan grovt
  • Lägg kikärtor, lök och hälften av persiljan i en matberedare
  • Tillsätt mjöl, salt och chilipulver
  • Mixa till en grov massa (nu kan du smaka av om du vill ha mer chili och salt)
  • Forma till 12 st biffar
  • Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna
  • Stek (eller nästan fritera) biffarna 2-3 minuter på varje sida på medelhög värme


Tomatsalsa
Tomatsalsa
  • 3 Tomater
  • 2 tsk Olivolja
  • 1 tsk Sambal Oelek
  • 1 nypa Flingsalt
  • andra hälften av den hackade persiljan
Gör så här
  • Hacka tomaterna fint
  • Rör ihop tomaterna med olja, sambal oelek och persilja
  • Smaksätt med salt
Rätten blev komplett med pitabröd som tillreddes enligt anvisningarna på förpackningen, skivad avocado och en skål med gräddfil.
Alla fick vid bordet fylla sitt eget bröd efter egen smak och tycke!!
Lite som fredagstacos men faktiskt godare!!!




2 kommentarer:

  1. Gjorde dessa nyss och receptet var väldigt enkelt, biffarna blev dock väldigt smaklösa, smaka mest mjöl och vitlöken kändes inte av alls.. rekommenderar därför mer krydda och större mängd lök, så smakar det nog mer falafel! Annars bra recept, snabbt och enkelt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det där med kryddning och försöka ange mått är inte det lättaste... Min bästa rekommendation är att man smakar sig fram. I det här fallet när "smeten" är vegetariskt så kan man ju lätt smaka på den innan man steker den för att krydda på den mer vid behov.
      Kul i alla fall att du tyckte att receptet var bra, hoppas du provar igen med lite extra krydda nästa gång :-)
      Tack för kommentaren!

      Radera