torsdag 14 juni 2012

Kreolska räkor

Den här "grytan" kommer nog stå på bordet nästa gång jag bjuder på middag... Kunde verkligen inte låta bli att säga högt flera gånger... "det här blev riktigt gott"
Såklart kan du ta mer eller mindre curry, vitlök och cayenne om du vill höja eller sänka styrkan och smakerna.

  • 1 kg oskalade Räkor
  • 1 Gul lök
  • 1 Vitlöksklyfta
  • 2½ tsk Curry (jag blandade några olika sorter: vanlig, röd och Vindaloo... ta din favorit)
  • 1 tsk Paprikapulver
  • 3 dl Grädde
  • 1 dl Vitt vin
  • 1 dl Vatten
  • 3 Paprikor gärna olika färger
  • Smör
  • Cayennepeppar
  • Pressad citron
  • Salt och Vitpeppar
Gör så här
  • Skala räkorna (lägg åt sidan)
  • Skär paprikan i stora bitar
  • Finhacka lök och vitlök
  • Hetta upp smör i en gryta eller wokpanna
  • Fräs lök och vitlök några minuter
  • Tillsätt curry och paprikapulver
  • Låt kryddorna fräsa några minuter
  • Tillsätt grädde, vin och vatten
  • Koka upp och låt koka några minuter
  • Hetta upp smör i en stekpanna bredvid
  • Fräs paprikan tills den blir blank (några minuter)
  • Häll över paprikan i såsen
  • Smaka av grytan med salt och nymalen vitpeppar
  • Tillsätt några droppar pressad citron och cayennepeppar
  • Precis innan servering hettar du upp pannan (som du använde till paprikan) igen med lite smör
  • Fräs räkorna hastigt
  • Toppa grytan med de nyfrästa räkorna och servera genast

Serverades med Basmatiris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar