fredag 1 juni 2012

Rågsurdegsgrund

Så här startar du din "grund". Den går sen att spara i princip hur länge som helst, det enda du behöver göra är att "mata" den, vilket blir lite per automatik när man bakar.
Om du inte bakar och använder grunden på ett tag är det bra att mata den ungefär en gång i veckan så den inte surnar för mycket.

Starta grunden på "färskt" mjöl! Köp en ny påse om den som står i skafferiet stått där länge... Chansen att det blir en bra grund är mycket bättre med färskt mjöl, precis som med allt annat i köket...
Bra råvaror = Bra resultat!
(Tro mig!!! Gjorde två grund-försök på mitt "gamla" mjöl... Försök 1 möglade och försök 2 hände ingenting med... Köpte nytt och Vóila... scrolla ner om du vill se en surdeg med liv i ;))

Starten...

  • Vatten
  • Rågmjöl
  • 1 Glasburk som rymmer minst 5 dl
Gör så här
  • Dag 1 Morgon: Blanda 100 g Vatten med 30 g Rågmjöl i glasburken. Lägg på locket men skruva INTE fast det. Ställ burken på ett varmt ställe 20-25°förslagsvis skåpet ovanför kylskåpet.
  • Dag 1 Kväll: Skaka burken försiktigt eller rör i blandningen
  • Dag 2 & 3 Morgon & Kväll: Skaka försiktigt eller rör med en sked
  • Dag 4 Morgon: Tillsätt 100 g Vatten och 90 g Rågmjöl. Rör om med en sked
  • Dag 4 Kväll: Nu bör du se lite "liv" och bubblor i din grund. Det betyder att allt är som det ska. Den luktar kanske inte så gott, men det är ingen fara på taket... Det heter ju surdeg ;) Häll bort allt utom ½ dl, fyll på med 100 g Vatten och 60 g Rågmjöl och rör om
  • Dag 5 Morgon: Nu är grunden klar om allt gått som det ska. Den bör vara bubblig och lite "luftig" och luktar som sagt inte så kul...

Dag 4 tidig kväll... Det bubblade mer och mer...


Har det inte gått enligt planen?? Ser det inte ut som du tror det ska? Surfa in här, så får du läsa om Martin Johanssons surdegsbröd.  Han skriver inte några nya inlägg här längre men bloggen finns kvar och där hittar du svar på frågor, recept och andra bra saker om surdeg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar