lördag 6 oktober 2012

Kanelbullar i långpanna

Lite roligare och lite lyxigare bullar... Men lyx i vardagen är väl alltid välkommet ;)

Bulldeg
  • 3½ tsk Kardemumma
  • 50 g Jäst
  • 5 dl kall Mjölk
  • 200 g (2¼ dl) Strösocker
  • 8 g (1 tsk) Salt
  • 200 g rumstempererat Smör
  • ca 1.1 kg (18 dl) Vetemjöl
  • 1 Ägg + ½ msk Vatten
  • Smör till formen

Fyllning
  • 150 g rumstempererat Smör
  • 120 g (1¼ dl) Strösocker
  • 20 g (2 msk) Vaniljsocker
  • 12 g (1½ msk) malen Kanel

Vaniljkräm  Jag använde faktiskt vanlig marsansås som jag blandade något tjockare än beskrivningen på förpackningen, använde ca 6 dl Mjölk
  • ½ Vaniljstång
  • 5 dl Mjölk
  • 50 g + 75 g Strösocker (3 msk + ¾ dl)
  • 120 g Äggula (ca 6 st)
  • 55 g Maizena majsstärkelse (1 dl)

Glasyr
  • 2 dl Florsocker
  • 1½ msk Vatten
Gör så här
  • Börja med vaniljkrämen (vispa ihop en marsansås och ställ i kylen eller gör följande)
  • Skär ett snitt i vaniljstången på längden
  • Skrapa ut fröna
  • Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 50 g socker i en kastrull
  • Rör ihop äggulor med resten av sockret och maizena i en bunke
  • Sila ned en tredjedel av den varma vaniljmjölken i bunken och vispa till en slät smet
  • Sila ned resten av mjölken och vispa
  • Häll tillbaka allt i kastrullen
  • Värm under vispning tills krämen tjocknar
  • Tag från värmen och ställ kallt för att låta krämen svalna
  • Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
  • Gör nu bulldegen
  • Smula jästen i en bunke
  • Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig
  • Tillsätt kardemumma, socker, salt och smör
  • Blanda i mjölet
  • Kör degen i maskin (på låg hastighet) ca 5 minuter eller arbeta för hand ca 10 minuter
  • Kavla ut degen till en rektangel på ca 35x45 cm på lätt mjölat bakbord
  • Bred ut smörfyllningen
  • Rulla ihop från långsidan
  • Skär rullen i 2 cm tjocka skivor
  • Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna
  • Smöra kanterna på långpannan
  • Lägg bullarna med ca ½ cm mellanrum
  • Täck hela plåten ordentligt med plastfolie så det blir tätt
  • Lägg över en handduk och låt jäsa ca 2 timmar (tills bullarna jäst ihop)
  • Starta ugnen på 200°
  • Fyll en spritspåse med den kalla vaniljkrämen
  • Tryck ner sprutan i mitten på varje bulle
  • Håll spetsen ända ner mot plåten och tryck försiktigt ut vaniljkräm
  • Tryck ut så mycket kräm att det börjar komma upp ur bullen
  • Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 25 minuter
  • Blanda ägg och vatten
  • Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast med äggvattnet
  • Dra försiktigt över bullarna till ett galler
  • Tag bort bakplåtspapperet
  • Låt bullarna svalna
  • Blanda florsocker och vatten till glasyren
  • Ringla över glasyr och pudra florsocker över bullarna strax före servering
  • Skär upp i lagomt stora bitar
Tyvärr... Inga bilder... Vi åt upp dem istället ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar