tisdag 18 september 2012

Spenatlasagne med chevréost

Veckans vegetariska! Börjar bli lite förvånad över hur mycket goda vegetariska rätter det finns! Ska göra liite mer spenatfyllning nästa gång, för det blir solklart en nästa gång! Alla fyra i familjen åt så det stod härliga till!!

4 Portioner

Spenatfyllning
Fyllning
  • 250 g fryst Bladspenat
  • 2 Vitlöksklyftor
  • ½ gul Lök
  • 1 dl Soltorkade tomater
  • Muskotnöt
  • Salt och Peppar
  • Smör eller olja till stekning

Tomatsås
Färdiggratinerad!
Redo att ätas
  • 1 Vitlöksklyfta
  • 2 burkar hela skalade Tomater (800 g)
  • 2 msk Tomatpuré
  • ½ gul Lök
  • 1 tsk Socker
  • Salt och Peppar
  • Olja till stekning

Ostsås
  • ½ dl Vetemjöl
  • 1 l Mjölk
  • 150 g Chevréost

  • 100 g valfri riven ost
  • 1 pkt färska lasagneplattor (eller torkade)
  • Olivolja
Gör så här

  • Finhacka löken
  • Strimla de soltorkade tomaterna
  • Hetta upp olja eller smör i en panna
  • Fräs (hälften av) löken
  • Tillsätt finhackad eller pressad vitlök och rör runt
  • Häll ner spenaten och tomaterna
  • Rör runt och låt fräsa till spenaten är genomvarm
  • Krydda med färskriven muskot, salt och peppar
  • Ställ fyllningen åt sidan
  • Starta ugnen på 200°
  • Hetta upp olja i en kastrull
  • Fräs (andra halvan av) lök och finhackad eller pressad vitlök
  • Tillsätt tomaterna och mosa dem något med sked eller gaffel
  • Krydda med salt, peppar och socker
  • Lägg på lock och låt puttra ca 5 minuter
  • Smaka av och krydda mer vid behov
  • Ställ tomatsåsen åt sidan
  • Vispa samman mjöl och kall mjölk i en kastrull
  • Värm upp och låt koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning
  • Skär bort det yttre "skalet" på chevréosten
  • Smula ner osten i mjölken och rör tills den smälter
  • Tag fram en ugnsfast form och smörj den i botten med olivolja
  • Lägg ett lager med spenat i botten
  • Lägg ett lager lasagneplattor
  • Nästa lager är tomatsås
  • Sista lagret Ostsås
  • Upprepa minst fyra lager
  • Avsluta med att hälla på ostsåsen som är kvar (det kan se mycket ut men plattorna drar åt sig mycket)
  • Strö över den rivna osten
  • Gratinera i ugnen 25-35 minuter (känn med gaffel så pastan är lagomt mjuk och lasagnen fått fin färg)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar