måndag 17 september 2012

Kryddat Surdegsknäcke

Höll på att glömma att lägga ut mitt knäcke-recept.
Det här var mitt första knäcke-bak och definitivt inte det sista. Det var både roligt att baka och gudomligt att smaka, dessutom lite extra kul att få ta med ett paket med hembakat knäckebröd när vi skulle bort på kalas!

Kan göras med jäst istället för surdeg men det har jag själv inte provat...

Kavla ut tunt!
  • 30 g (2 msk) Rågsurdegsgrund (eller 1 g (1 krm) Jäst)
  • 150 g (1½ dl) Vatten
  • 60 g (1 dl) Rågsikt
  • 60 g (1 dl) Vetemjöl
  • 90 g (1½ dl) Rågmjöl
  • 3 g (½ tsk) Salt
  • ev ½ tsk Curry
Gör så här
  • Blanda samman alla ingredienser till en jämn smet
  • Krydda med curry om så önskas
  • Täck burken med plastfolie
  • Låt degen jäsa ca 10 timmar
  • Starta ugnen på 200°
  • Ställ in en plåt strax nedanför mitten
  • Tag fram 2-3 bakplåtspapper
  • Mjöla händerna ordentligt och ta en klick deg (ungefär stor som en pingisboll)
  • Lägg degen direkt på bakplåtspapperet
  • Platta ut degen med fingrarna först
  • Mjöla ordentligt så degen inte fastnar (hellre för mycket mjöl än för lite, det går alltid att hälla bort sen)
  • Kavla ut degen tunt
  • Nagga med gaffel (eller använd kruskavel om du har)
  • Stansa ut en rundel i mitten om du vill (jag använde en leksaksmugg ca 4 cm i diameter)
  • Det får plats två kakor per papper/plåt
  • Skjutsa in papperet så det hamnar på plåten som redan står i ugnen med hjälp av en brödspade, en annan plåt eller något annat som du tycker funkar
  • Grädda i 5-6 minuter
  • Håll koll på slutet för det bränns lätt!!
  • Tag ut brödet och låt svalna någon minut
  • Tag loss kakan från pappret och lägg i en korg eller på galler för att svalna och "torka"
  • Baka ut nästa omgång på papperet (jag hade 2-3 papper igång hela tiden...)

Färdiggräddade, med de små "hålen" som perfekta
godbitar bland kexen på en ostbricka!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar