tisdag 4 september 2012

Spenat och kesopaj

Veckans vegetariska, ett pajrecept utriven ur en tidning där det tipsas om tillbehör till kräftskivan.
Vi åt den allena tillsammans med en grönsallad och stekt brysselkål (håller på och experimenterar med de små kålhuvudena för att hitta ett bra tips... återkommer med det...)

Kan verkligen tänka mig den här pajen till både kräftor och på en buffé. Riktigt god (och snygg ;))

4-6 port

Pajdeg:
Före ugn
  • 3 dl Vetemjöl
  • 125 g Smör
  • 2 msk Vatten

Fyllning:
  • 250 g Bladspenat (fryst eller färsk)
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 150 g Fetaost
  • 250 g Keso
  • 1 dl Grädde
  • 3 Ägg
  • 1 dl Kalamataoliver
  • 1½ tsk Spiskummin
  • Salt och Peppar
  • Smör till stekning
Gör så här
  • Nyp ihop mjöl och smör till pajdegen
  • Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg
  • Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter)
  • Nagga pajdegen i botten
  • Ställ in i kylen i 30 minuter
  • Starta ugnen på 200°
  • Rensa och skölj spenaten (om d använder färsk)
  • Hetta upp smör i en stekpanna
  • Pressa ner vitlöken i pannan och rör runt
  • Häll ner spenaten
  • Fräs i några minuter under omrörning
  • Krydda med salt, peppar och spiskummin
  • Ställ spenatfräset åt sidan
  • Tag fram pajdegen och förgrädda i 10 minuter
  • Vispa grädde och ägg i en bunke
  • Blanda ner keso och oliver
  • Smula ner osten
  • Häll ner spenatfräset och rör runt
  • Häll alltsammans i det förgräddade pajskalet
  • Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter

Färdiggräddad!
 
Servera med en matig grönsallad med tex oliver, bönor och kanske lite extra fetaost...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar