lördag 10 november 2012

Havrebröd

Ett ljust bröd med nyttig havre som var otroligt lätt att röra ihop och baka.
Inget knåda och kladda... Bara att röra ihop och om man gör som jag (gräddar till 1 limpa istället för 4 baugetter) så blir det ännu enklare!

  • 25 g (½ paket) Jäst
  • 2 tsk Salt
  • 1 msk Honung
  • 6 dl Ljummet Vatten
  • 2½ dl Havrekli eller Fiberhavregryn
  • 10-10½ dl Vetemjöl
Gör så här
  • Smula ner jästen i en bunke
  • Strö över saltet
  • Rör runt tills jästen löst sig
  • Häll i honung och Vatten
  • Rör ner havrekli/gryn och mjöl
  • Arbeta samman degen med en träslev (eller liknande)
  • Strö över 2 msk mjöl och lägg över en bakhanduk
  • Låt degen jäsa 1-2 timmar
  • Starta ugnen på 260°
  • Klä en limpform med bakplåtspapper (eller lägg papper på en plåt)
  • Häll ner degen i limpformen (om du ska göra baugetter på följande sätt: Häll ut degen på väl mjölat bakbord, knåda inte!! Dela degen i 4 delar, forma försiktigt till långa, smala baugetter. Lyft dem försiktigt över till plåten och vrid dem till spiraler)
  • Grädda brödet på den höga värmen i 15 minuter
  • Sänk värmen till 150° och grädda ytterligare 15-20 minuter (baugetter 12-15 minuter)

Nybakat bröd... Kvällste och en macka... Lyx!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar