onsdag 11 april 2012

Laxgratäng med broccolimos

Mmmm, parmesan!! En av de godaste kryddor jag vet :)

Den här rätten fick mig att tänka att fiskgratäng faktiskt kan bestå av något annat än ett fryst torsk-block. Varför inte lägga en bit lax i botten på formen... Ibland när nya idéer kommer så kan jag inte förstå att det tog så lång tid att komma på det ;)

  • 250 g Broccoli
  • 250 g Blomkål
  • 1 Äggula
  • 1 dl riven Parmesan
  • 500 g Laxfilé
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 1 msk Hummerfond
  • Mjölk
  • Smör
  • Salt och peppar
Gör så här
  • Sätt ugnen på 225°
  • Koka upp rikligt med saltat vatten
  • Skär broccoli och blomkål i buketter
  • Koka grönsakerna i några minuter tills de blir mjuka
  • Sila av och mosa grönsakerna
  • Blanda i äggula, hälften av parmesanosten och smör
  • Tillsätt lite mjölk tills moset får önskad konsistens
  • Smaka av med salt och peppar
  • Lägg laxen i en ugnsfast form
  • Klicka ut moset runt laxen
  • Blanda creme fraiche, resten av parmesanen och hummerfond
  • Häll blandningen över laxen
  • Gratinera i ugnen 15-20 minuter, tills den får lite färg

Bjöd på den här rätten för några veckor sedan men har inte hunnit få receptet på pränt.
God och lite nyskapande fiskgratäng... men nästa gång sparar jag lite broccoli och blomkålsbuketter i moset för konsistensens och tuggmotståndets skull ;) 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar