fredag 15 augusti 2014

Hemmagjord pasta

Fastnade framför datorn en kväll och hittade inspiration i form av Italiensk matlagning.
Kan nämna många länders kök som favoriter men Italien kommer vääldigt högt upp på listan.

Som en viss topp-politikers fru så skulle jag nästan kunna ha lite parmesan i handväskan ;-)

Har länge tänkt göra egen pasta men tänkt pastamaskin... kladd och krångel...
Här fick jag se hur enkelt det såg ut och precis som så många gånger förr så kändes det som en direkt utmaning... Jag ska minsann prova göra egen pasta.
Sagt och gjort. En tripp till affären för en påse durumvetemjöl sen var det bara att sätta igång.


En pasta-vulkan

  • 400 g Durumvetemjöl                                                                  4 port
  • 4 Ägg
  • En nypa salt

Gör så här

  • Häll mjölet i en hög på bänken eller bordet (eller i en bunke)
  • Strö över en rejäl nypa salt
  • Gör en grop i mitten
  • Knäck ner äggen
  • Rör försiktigt med en gaffel i mer och mer mjöl in i ägg-gropen
  • När smeten blivit något mindre kladdig är det bara att ta och knåda ihop ordentligt
  • Knåda till en deg (konsistensen ska vara något som play-doh)
  • Lägg degen i plast
  • Låt vila i rumstemperatur ca 30 minuter
  • Tag ut degen ur plasten och dela degen i 2 eller flera delar
  • Kavla degen (på mjölad bänk) så tunt du kan (och lite till)
  • Gnid en gnutta mjöl över den stora platta "kaka" du nu kavlat ut (mjölet gnider du försiktigt på ytan bara för att du ska kunna vika ihop degen utan att den klibbar ihop)
  • Vik ihop plattan till 3-4 lager (detta gör du för att du lättare ska kunna din pasta, du kan skära utan att vika förstås)
  • Skär din ihopvikta pasta-hög i önskad bredd (jag skar ca 5 mm, dvs linguine)
  • Strö lite mannagryn eller polenta på en stor bricka eller ett fat
  • När du skurit pastan vecklar du ut vecken du vek så det blir långa "spagetti"
  • Låt pastan ligga så löst och luftigt som möjligt i väntan på att kokas
  • Koka upp rikligt med välsaltat vatten
  • Koka pastan någon minut (smaka gärna av under tiden så du kan känna när den är klar)

Den viktiga vilan
gjorde under för konsistensen

Nu blev det här en lång förklaring på något som faktiskt var enkelt...

  1. Blanda ihop
  2. Knåda
  3. Vila
  4. Kavla
  5. Skära
  6. Koka






Receptet är väldigt enkelt. 100 g mjöl och 1 ägg per portion. Nu skiljer såklart storleken på ägg sig är jag medveten om, därför får man nog gå på konsistens när man väl börjar knåda. Mina ägg var ganska små och min deg blev därför ganska hård, fick inte ens in allt mjöl och fick till och med tillsätta  några droppar vatten för att få ihop allt på slutet, men resultatet blev kanon!!

Linguine

Det här är definitivt inte sista gången vi gjorde pasta :-) Hela familjen involverad, knåda, kavla och veckla ut långa spagetti var väldigt kul för små händer.
Att dessutom få visa barnen vad det är de äter och att all mat inte kommer från en färdig förpackning är något som är väldigt viktigt i vår familj :-)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar