måndag 29 april 2013

Surdegsbröd med råg

Har letat länge efter ett surdegsbröd som är lite mitt-emellan-grovt. För egen del gör det inget att brödet är mörkt och grovt... men för de små människorna i huset så slinker det lättare ner om det är lite ljust och luftigt samtidigt...

Det här brödet blev helt perfekt!! och jag är samtidigt så glad att surdegen återuppstått och blivit liiite gladare ;-) den var nämligen otroligt sur och därmed inte alls tjänstvillig... Nu är den lagomt sur och perfekt bubblig :-)

  • 450 g Vatten
  • 250 g Surdeg av råg (nymatad och pigg)
  • 10 g Jäst
  • 650 g Vetemjöl special
  • 125 g Grovt rågmjöl
  • 15 g Brödsirap
  • 20 g Salt
Gör så här
Är surdegsgrunden lite " trött" är det bra att sätta igång den kvällen innan.
Blanda ca ½ dl Surdegsgrund med 100 g Vatten och 60 g grovt Rågmjöl
Täck med plastfolie och låt stå framme över natten, då bör den växa, bubbla och bli livfull.
  • Blanda samman alla ingredienser utom salt i en bunke eller bakmaskin
  • Arbeta 10 minuter i maskin (minst 20 min för hand)
  • Tillsätt salt och arbeta ytterligare 3-5 min
  • Låt vila ca 30 minuter (för att få luftigare bröd med större "hål" i kan du nu vika degen några gånger så att degen sträcks ordentligt)
  • Låt vila ytterligare 30 minuter
  • Dela degen i två delar
  • Vik degen så den sträcks igen och lägg den sedan i två brödformar (alternativt forma till limpor och lägg på en bakplåtsklädd plåt)
  • Låt jäsa 2-3 timmar (du ser att den växer och jäser som den ska, annars låter du den stå en stund till)
  • Starta ugnen på 250°
  • Grädda bröden 10 minuter
  • Sänk värmen till 150° och grädda tills de uppnår en innertemperatur på 98° (ca 10-15 min)
  • Tag ur formarna och låt bröden svalna på ett galler
Detta går även att skjuta lite på bakandet för att passa in när du vill ha det nygräddade brödet...
Pigga upp (vid behov) surdegen på morgonen Gör degen på kvällen. Låt vila 30 minuter. Baka ut bröden till limpor och ställ in i kylen för nattjäsning. Tag fram brödet på morgonen, starta ugnen och grädda... Nygräddat bröd till frukost, heeeelt oslagbart!!!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar