söndag 1 februari 2015

Kalljäst solrosbröd i långpanna

Gjorde en deg igår kväll som fick sova under handduk i kylskåpet i natt resulterade i att  frukosten avnjöts med nygräddat bröd!! Så underbart lyxigt och enkelt :-)
En långpanna på en halv jäst, det blir nog nygräddat nästa helg också ;-)

Dessutom en enkel deg att röra ihop, inget knådande och arbetande, bara röra ihop till en klibbig smet och breda ut... Och simsalabim så gör kylan och tiden resten...


Dela jästen på diagonalen
så blir det verkligen hälften

  • ½ pkt Jäst (25 g)
  • 7½ dl kallt Vatten
  • 3 tsk Salt
  • ½ dl Linfrö
  • 2 msk Olivolja
  • 1 dl Havregryn
  • 6 dl Rågsikt
  • 8 dl Vetemjöl special
  • 1½ dl Solrosfrön

Gör så här

Nybakat är godast!
  • Smula ner jästen i en bunke
  • Häll vatten och rör tills jästen lösts upp
  • Tillsätt alla ingredienser utom solrosfrön
  • Blanda ihop allt till en kladdig deg
  • Häll degen i en bakplåtsklädd långpanna
  • Bred ut degen jämnt i pannan
  • Strö över solrosfröna
  • Ställ långpannan kylskåpskallt över natten
  • På morgonen: 
  • Starta ugnen på 200°
  • Skåra brödet i ett rutmönster så det blir 20  bitar (detta för att kunna bryta brödet när det är gräddat)
  • Ställ in brödet i mitten av ugnen
  • Grädda ca 25 minuter
  • Tag ut och låt svalna något innan servering
  • Bryt eller skär brödet i bitar


Ät och njut :-) Smält-smör-macka, det godaste som finns :-D


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar