Härhemma blev det i alla fall en sats med supersöta mini-semlor!! Perfekt att ha i frysen så man kan ta upp några bullar och få en helt egengjord liten semla till kaffet... Vi får se hur länge de räcker ;)
- 150 g Smör
- 5 dl Mjölk
- 50 g Jäst
- 1 dl Strösocker eller Vit Sirap
- ½ tsk Salt
- 1-2 tsk stött Kardemumma
- 14-15 dl (ca 875 g) Vetemjöl
- 1 Ägg + ev 1 Ägg
- Smält fettet i en kastrull
- Tag från värmen och häll i mjölken
- Smula sönder jästen i en bunke
- Rör ut jästen med lite degspad (smör/mjölken) tills den lösts upp helt
- Häll i resten av degspadet
- Tillsätt salt, socker (eller sirap), kardemumma, ägget och nästan allt mjöl (spar någon dl till utbakning)
- Arbeta samman degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanterna
- Täck över bunken och låt degen jäsa ca 30 minuter
- Starta ugnen på 225° (om du bakar en stor eller några medelstora räcker det med 200°)
- Tag ut degen på mjölat bakbord
- Knåda degen lätt
- Dela degen i önskat antal delar (om du vill ha exakt lika stora, använd hushållsvåg) enligt receptet blir det 30 minisemlor... räknade aldrig våra men jag tror att de var fler än 30...
- Rulla till runda bullar och lägg dem, med mellanrum, på en bakplåtsklädd plåt
- Lägg på bakdukar och låt jäsa 20-30 minuter (den kortare tiden om du gjort en stor bulle)
- Om du vill ha "blanka" semelbullar kan du pensla dem med uppvispat ägg precis innan du gräddar dem
- Grädda småbullarna 7-10 minuter (25 min för en stor och 15 min för medelstora)
- Tag ut och låt svalna på ett galler
Skär av locket och gröp ur bullen med en gaffel.
Blanda "inkråmet" med riven mandelmassa och lite grädde eller mjölk till en ganska lös massa.
Klicka på vispad grädde
Lägg på locket och purdra florsocker över semlorna
Servera och Njut!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar