Traditionen förs vidare, idag bakades det förfullt i köket till äldsta dotterns förtjusning, hon har nämligen ärvt intresset för mat och bak. Idag blev det rosenbröd med sesamfrön och flingsalt på toppen.
Lite vila... |
- 50 g Jäst
- 50 g Smör
- 5 dl Mjölk
- 1 tsk Salt
- 1 msk Strösocker
- 12-13 dl (ca 750 g) Vetemjöl eller Vetemjöl special
- Flingsalt, Sesamfrön eller Vallmofrön
- Smält smöret i en kastrull
- Tag kastrullen från värmen och häll i mjölken
- Smula sönder jästen i en bunke
- Rör ut med lite av smör/mjölken
- Tillsätt resten av "degspadet", salt och socker
- Tillsätt nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakningen)
- Arbeta ihop till en smidig deg
- Täck över bunken med en handduk och låt jäsa 30 minuter
- Mjöla bakbordet med mjölet du sparat
- Häll ut degen och knåda den lätt
- Dela degen i 4 lika stora delar
- Dela varje fjärdedel i 8 lika stora bullar
- Rulla varje bulle lätt mellan händerna så de blir runda och släta
- Lägg dem (med lite mellanrum) på en bakplåtsklädd plåt
- Lägg över handdukar och låt jäsa 30 minuter
- Starta ugnen på 225°
- Innan gräddning, pensla bullarna med vatten och strö över flingsalt, sesamfrön eller valmofrön
- Grädda i mitten av ugnen 7-10 minuter
- Tag ut och låt svalna på galler
Doftar ljuvligt!! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar