söndag 27 januari 2013

Rosenbröd

Ett klassiskt ljust matbröd som från min barndom gick under titeln "kottar"... fråga inte hur det uppkom...
Traditionen förs vidare, idag bakades det förfullt i köket till äldsta dotterns förtjusning, hon har nämligen ärvt intresset för mat och bak. Idag blev det rosenbröd med sesamfrön och flingsalt på toppen.

Lite vila...
  • 50 g Jäst
  • 50 g Smör
  • 5 dl Mjölk
  • 1 tsk Salt
  • 1 msk Strösocker
  • 12-13 dl (ca 750 g) Vetemjöl eller Vetemjöl special
  • Flingsalt, Sesamfrön eller Vallmofrön
Gör så här

  • Smält smöret i en kastrull
  • Tag kastrullen från värmen och häll i mjölken
  • Smula sönder jästen i en bunke
  • Rör ut med lite av smör/mjölken
  • Tillsätt resten av "degspadet", salt och socker
  • Tillsätt nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakningen)
  • Arbeta ihop till en smidig deg
  • Täck över bunken med en handduk och låt jäsa 30 minuter
  • Mjöla bakbordet med mjölet du sparat
  • Häll ut degen och knåda den lätt
  • Dela degen i 4 lika stora delar
  • Dela varje fjärdedel i 8 lika stora bullar
  • Rulla varje bulle lätt mellan händerna så de blir runda och släta
  • Lägg dem (med lite mellanrum) på en bakplåtsklädd plåt
  • Lägg över handdukar och låt jäsa 30 minuter
  • Starta ugnen på 225°
  • Innan gräddning, pensla bullarna med vatten och strö över flingsalt, sesamfrön eller valmofrön
  • Grädda i mitten av ugnen 7-10 minuter
  • Tag ut och låt svalna på galler


Doftar ljuvligt!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar