torsdag 8 november 2012

Sjömansgryta

Med skolmatens sjömansbiff i otrevligt minne var det med en hel del motstånd som den här maträtten skrevs in på matlistan... men jag hade nog en undermedveten vilja att motbevisa min dåliga erfarenhet, jag ville göra min version och få bekräftat att det är gott.
Hittade det här receptet som kallades sjömansgryta med lite rotsaker i så det kändes som en rolig utmaning att få prova.

... och ja, det blev gott!! Hela familjen åt och det här gör vi om... dessutom tror jag den blir nästan ännu godare imorgon i "matlådan"..

Den här versionen kan man låta gå klart i ugnen eller låta puttra klart på spisen, välj själv!

På med locket, in i ugnen...
 
  • 400 g Nötkött av innanlår, fransyska eller ytterlår
  • 2 st Gula lökar
  • 11 st Potatisar
  • 2 st Palsternackor
  • 4 st Morötter
  • 33 cl mörkt öl eller porter
  • 2 dl Vatten
  • 2 msk Kalvfond (eller köttfond)
  • 2 st Lagerblad
  • Salt och Peppar
  • Smör till stekning
Gör så här
  • Starta ugnen på 200° (om du tänkt göra färdigt rätten i ugnen)
  • Skär köttet i tunna skivor
  • Hetta upp smöret i en panna eller gryta (har du en större gjutjärnsgryta är den perfekt att använda till alla momenten)
  • Bryn köttet i omgångar på båda sidor
  • Lägg det brynta köttet åt sidan
  • Skala och skiva löken
  • Stek löken i samma panna som du nyss stekte köttet i (diska inte ur den emellan)
  • Skala och skiva potatis, palsternackor och morötter
  • Använd dig av samma gryta eller tag en ugnsfast form
  • Varva skivad potatis med den brynta löken, det brynta köttet och rotsakerna
  • Salta och peppra mellan lagren
  • Häll på vattnet och ölen och fonden
  • Lägg i lagerbladen
  • Ställ in i ugnen 45-60 minuter eller låt puttra på låg värme på spisen
  • Känn med sticka eller gaffel när potatisen blivit mjuk och köttet mört

Smaklig måltid!!
 
Serverades med en fräsch grönsallad med mycket avocado!!
Det verkar vara säsong för dem godingarna nu för de är heeelt perfekta och underbart goda!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar