onsdag 28 november 2012

Rågsiktskakor

Bakade mycket rågsiktskakor förr, men nu var det väääldigt länge sen.
Grävde fram vårt gamla beprövade recept och oj, vad det är gott!! Eller... vilket nybakat bröd är inte gott? ;)

  • 50 g (1 pkt) Jäst
  • 50 g Smör
  • 5 dl Mjölk
  • 2-3 msk Sirap
  • 1½ tsk Salt
  • 1 msk Brödkryddor (anis och fänkål)
  • 750 g (13-14 dl) Rågsikt
Gör så här
  • Smält smöret i en kastrull
  • Häll i mjölken och värm till ca 37°
  • Smula sönder jästen i en bunke
  • Tillsätt lite av smör/mjölken och rör till jästen löst sig
  • Häll i resten av smör/mjölken
  • Tillsätt salt, sirap och brödkryddor
  • Tillsätt nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen)
  • Arbeta ihop till en deg (låt hellre degen vara för kladdig än för torr)
  • Lägg en handduk över bunken och låt degen jäsa 30 min
  • Tag upp degen på ett mjölat bakbord
  • Dela degen i fyra delar och forma till runda bullar
  • Platta ut till platta "kakor" ca 15 cm i diameter
  • Lägg kakorna på två bakplåtsklädda plåtar
  • Nagga kakorna med en gaffel
  • Lägg över bakhandduken och låt jäsa 30 min
  • Starta ugnen på 225°
  • Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter
  • Tag ut och låt svalna på galler under en handduk
Nybakat bröd... en kopp te och lite adventsstjärnor i fönstren... Nu börjar julkänslorna spira...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar