Grävde fram vårt gamla beprövade recept och oj, vad det är gott!! Eller... vilket nybakat bröd är inte gott? ;)
- 50 g (1 pkt) Jäst
- 50 g Smör
- 5 dl Mjölk
- 2-3 msk Sirap
- 1½ tsk Salt
- 1 msk Brödkryddor (anis och fänkål)
- 750 g (13-14 dl) Rågsikt
- Smält smöret i en kastrull
- Häll i mjölken och värm till ca 37°
- Smula sönder jästen i en bunke
- Tillsätt lite av smör/mjölken och rör till jästen löst sig
- Häll i resten av smör/mjölken
- Tillsätt salt, sirap och brödkryddor
- Tillsätt nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen)
- Arbeta ihop till en deg (låt hellre degen vara för kladdig än för torr)
- Lägg en handduk över bunken och låt degen jäsa 30 min
- Tag upp degen på ett mjölat bakbord
- Dela degen i fyra delar och forma till runda bullar
- Platta ut till platta "kakor" ca 15 cm i diameter
- Lägg kakorna på två bakplåtsklädda plåtar
- Nagga kakorna med en gaffel
- Lägg över bakhandduken och låt jäsa 30 min
- Starta ugnen på 225°
- Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter
- Tag ut och låt svalna på galler under en handduk
Nybakat bröd... en kopp te och lite adventsstjärnor i fönstren... Nu börjar julkänslorna spira...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar