Jag brukar inte ha i mandlar i mina knäck för vi har allergiker i familjen (och jag tycker faktiskt att det är godare utan).
Jag skriver med mandeln i receptet i alla fall så får du välja själv hur du gör... Självklart kan du ha i mandel (samma mängd) i chokladknäcken också :)
Gör så här
- Blanda sirap, grädde och socker i en (tjockbottnad) kastrull
- Koka upp och låt koka 5-10 minuter
- Använd termometer och låt koka till det når 125° (130°= hård knäck)
- eller gör kulprovet (se beskrivning nedan)
- Ställ ut knäckformar på en bricka
- Tag knäcken från värmen när den är klar
- Rör ner smör och hackad mandel
- Häll knäcksmeten i formarna
Jag brukar hälla över smeten från kastrullen till en värmetålig liten tillbringare, mot slutet av upphällningen brukar knäcken stelna och bli svår att hälla... ställ då in tillbringaren 20-30 sek i micron så blir den lösare och lättare att hantera
Kulprov
- fyll ett glas med kallt vatten
- droppa några droppar knäck ner i glaset
- försök forma till en kula, när smeten går att forma är knäcken klar
- börja med att göra ett kulprov tidigt så märker du skillnaden på konsistensen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar