fredag 28 december 2012

Vegetarisk lasagne med tapenade och champinjoner

Veckans vegetariska kändes extra god efter all julfrossa!!
Ganska många moment men många går att förbereda sen är det bara "monteringen" kvar och då går det ganska fort...

Gott blev det i alla fall, tapenaden och de stekta champinjonerna gav den där extra smakupplevelsen tyckte jag!
Börja med tomatsåsen... eller gör den redan dagen innan... Den ska nämligen helst koka 1 timme.

Tomatsås
  • 3 st burkar Krossade Tomater
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 1 Gul Lök
  • 1 tärning Grönsaksbuljong
  • Oregano & Basilika
  • Salt
Gör så här
  • Skala och finhacka löken
  • Häll de krossade tomaterna i en kastrull
  • Tillsätt den hackade löken
  • Pressa ner vitlöken
  • Tillsätt grönsaksbuljong, salt och kryddor efter smak och tycke
  • Låt koka ca 1 timme
Fyllning
  • 100 g Keso
  • 3 dl riven Parmesanost
  • 1 Ägg
  • 10 st Champinjoner (smör eller olja till stekning samt salt och vitpeppar)
  • 1 Paprika
  • 1 Squash
  • 1 dl Tapenade
  • 1 pkt Lasagneplattor (gärna färska)
  • 2 dl riven ost
Gör så här
  • Skiva champinjonerna
  • Hetta upp smör eller olja i en panna
  • Stek svampen på ganska hög temperatur under omrörning
  • Låt de få lite färg i pannan och krydda med salt och peppar
  • Blanda keso, riven parmesan och ett ägg i en bunke
  • Skala och skiva squashen
  • Ansa och strimla paprikan grovt
  • Hit kan du förbereda, nu är det bara att "montera" lasagnen kvar
  • Starta ugnen på 225° (200° om du har "torra" lasagneplattor eftersom de kräver lite längre tid i ugnen)
  • Bred ett lager med tomatsås i botten på en ugnsfast form
  • Lägg ett lager lasagneplattor
  • Bred ytterligare ett lager tomatsås
  • Lägg på den skivade squashen och den stekta svampen
  • Lägg ett lager lasagneplattor
  • Bred ut hälften av kesoröran
  • Lägg ett lager lasagneplattor
  • Häll på hälften av den kvarvarande tomatsåsen
  • Klicka ut tapenaden så jämnt som möjligt över såsen
  • Lägg ut den strimlade paprikan
  • Lägg ett lager lasagneplattor
  • Bred ut resten av kesoröran
  • Lägg på sista lagret med lasagneplattor
  • Häll på resterande tomatsåsen
  • Gratinera lasagnen i ca 20 minuter (med de torra plattorna kan det behövas längre tid)
  • Tag ut lasagnen och bred ut 2 dl ost på toppen
  • Gratinera i ytterligare 10 minuter (har du använt torra plattor kan du nu höja temperaturen så lasagnen och osten får lite fin färg och yta på slutet)

Dags att hugga in!!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar