tisdag 28 februari 2012

Köttfärs- och sparrispaj

Blev lite omkastningar på en gång i planeringen...
Pajen kom tidigare än väntat.

Pajdeg
  • 3 dl Vetemjöl
  • 150 g kylskåpskallt Smör
  • 1-2 msk iskallt Vatten
  • 1 knivsudd Salt
Gör så här
  • Nyp ihop smör, mjöl och salt
  • Tillsätt eventuellt vatten så degen "går ihop"
  • Låt vila i kylskåp 1 timme
Fyllningen:
  • 500 g Köttfärs
  • Salt och Peppar
  • Smör eller olja till stekning

  • 200 g Vit sparris (fryst eller på burk)
  • 1-2 msk Smör
  • 2½ msk Vetemjöl
  • ca 2 dl Grönsaksbuljong (Vatten + tärning/fond)
  • 1 dl Grädde
  • Salt och Peppar
  • ev riven ost att toppa pajen med
Gör så här
  • Bryn köttfärsen i smör eller olja
  • Salta och peppra
  • Ställ åt sidan
  • Smält smör i en kastrull
  • Vispa ner mjölet
  • Späd med buljongen under omrörning
  • Tillsätt grädden
  • Låt koka upp
  • Smaka av med salt och peppar
  • Skär sparrisen i cm långa bitar
  • Lägg i sparrisen och hetta upp stuvningen
Gör nu pajen:
  • Sätt ugnen på 175°
  • Tryck ut hälften av pajdegen i en form
  • Kavla ut den andra hälften till ett lock
  • Bred ut köttfärsen på degen
  • Häll sparrisstuvningen över
  • Strö eventuellt riven ost över
  • Lägg på "locket"
  • Gratinera i ugnen tills pajen fått fin färg (15-20 minuter)

Servera med en god grönsallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar