torsdag 16 februari 2012

Rårörd saft

Drömmer mig både tillbaka och framåt till sommaren...
I somras var vi nämligen på självplock av jordgubbar. Vi fyllde en stor hink på nolltid, åt så mycket vi orkade och sen åkte vi hem med vår skörd.

En del av "gubbarna" blev saft. Jag som då är ett "fan" av enkelhet och rena råvaror letade fram ett recept på rårörd saft.
Inget kladdigt kokande, ingen konstig saftmaja (som jag för övrigt inte ens äger)... bara göra, sen är det klart!

  • 2 liter (ca 1 kg) välmogna bär tex jordgubbar, blåbär, hallon, vinbär
  • 5 dl vatten (till svarta vinbär 7½ dl)
  • ½ msk citronsyra
Gör så här
  • Rensa och skölj bären
  • Koka vattnet
  • Låt vattnet kallna
  • Mosa bären i en bunke (använd en mixer eller potatisstöt eller liknande)
  • Blanda bärmassan med vattnet och citronsyran
  • Täck över och låt stå svalt 1 dygn (rör gärna då och då)
  • Häll bärmassan i en silställning eller sila genom durkslag med en ren bomullshandduk i
  • Låt självrinna i 20-30 minuter

Saften fungerar utmärkt att frysa och behöver inte sötas före frysning.
Fyll tex pet-flaskor till ca 2 cm från kanten, förslut och frys in.

  • Vill du söta saften använd ca 6 dl socker per 1 liter saft.
  • Tillsätt sockret och rör då och då till sockret löst sig
  • Tag bort ev skum


Att frysa in färska, solmogna jordgubbar
är som att ha en bit sommar i frysen
 att ta fram en kall vinterdag...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar