Jag har fördelen att både bo i närheten av dessa skogens små guldklimpar och intresset av att plocka dem...
Sen får jag såklart tacka min mor som drog mig med ut i skogen på svampjakt när jag var liten... då kanske det inte var så uppskattat men idag förstår jag att det gav mig kunskaper som jag kan använda idag när jag på eget initiativ går ut för att plocka.
Så här blev kvällens stuvning... och vill man inte (eller inte har möjligheten) plocka själv så finns det faktiskt i affären :) Champinjonstuvning går inte av för hackor!
- 300-400 g färsk Svamp (kantareller, karl-johan, champinjoner... eller vad du får tag på)
- ½ Gul lök
- 4-5 dl Grädde
- Vitpeppar
- Salt
- Smör
- Finhacka löken
- Skär svampen i småbitar
- Fräs svamp och lök i lite smör
- Är svampen färsk, låt den puttra en stund på lägre temperatur så den släpper en del vätska (jag brukar ha förvälld svamp i frysen)
- Tillsätt grädde lite i taget och låt stuvningen puttra (desto längre den får puttra desto krämigare blir den)
- Krydda med salt och vitpeppar
Godast tycker jag stuvningen blir om den får puttra riktigt länge, den blir då både tjockare och krämigare. Jag brukar låta den stå och puttra och hälla på lite grädde i taget så den får reduceras lite mellan "påfyllningarna"
Om stuvningen är för lös kan man reda av den med vatten/mjöl eller vatten/maizena
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar