söndag 19 februari 2012

Cannelloni med spenat och ricotta

Något kladdig maträtt att göra till barnens förtjusning.
Vi brukar hjälpas åt att fylla våra cannelloni, ett väldigt roligt sätt att involvera hela familjen i köket.

 
Tipset är att göra fyllningssmeten så slät som möjligt!

 
  • Cannellonirör
  • 1 förp (ca 250 g) Ricottaost
  • 150 g Spenat
  • 150 g Fetaost
  • 4 dl Creme Fraiche
  • Salt och Peppar
Gör så här
  • Mixa samman alla ingredienserna (utom rören) till en ganska slät smet
  • Smaka av med salt och peppar
  • Häll smeten i en stor plastpåse eller en spritspåse
  • Klipp ett hål i hörnet på plastpåsen
  • Spritsa smeten in i rören
  • Lägg de fyllda rören i en ugnsfast form
  • Häll på ostsås (se recept nedan)
  • och eventuell tomatsås (se recept nedan)
  • Gratinera i ugnen tills pastan är känns klar (20-30 minuter)

 
Ostsås
  • 4 msk Vetemjöl
  • 7 dl Mjölk
  • 40 g Smör
  • Vit tryffelolja
  • 1 dl Riven ost
  • Salt och Pepar
Gör så här
  • Vispa ut mjölet tillsammans med lite av mjölken i en kastrull
  • Tillsätt resten av mjölken
  • Koka såsen några minuter
  • Smaksätt med tryffelolja, salt och peppar
  • Rör ner osten och tag kastrullen från plattan
 Tomatsås
  • 1 burk Krossade eller hela tomater
  • 1 msk Olivolja
  • 1 msk Tomatpuré
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 2 tsk Honung
  • Salt och Svartpeppar
  • 1 näve färska örter eller 1-2 tsk torkade
Gör så här
  • Pressa vitlöksklyftorna i en skål/bunke
  • Tillsätt alla ingredienser utom örterna
  • Mixa samman med en stavmixer (alternativt kör i en matberedare/blender)
  • Finhacka de färska örterna och mixa ner i såsen
  • Använder du torkade örter, rör i dem på slutet (det blir lätt grått om du mixar)



Ibland använder vi bara ostsås i "gratängen" och ibland både ost- och tomatsås.
Helt beroende på tid och "lust".
Prova dig fram till din favorit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar