lördag 11 februari 2012

Potatisgratäng

Så otroligt gott!! När i kokta fall det räcker med en potatis så blir det nog det fyrdubbla när de hamnar i en gratäng!! Okynnesätning AB ;)
I veckan blev det en gratäng enligt konstens alla regler... Lite jobb, men det är det värt!

 
För några år sedan så såg jag ett "annat" sätt att göra potatisgratäng på, för att få den lite krämigare... Sen dess har jag gjort så varje gång, det är ett extra moment men det lönar sig i smaken!!

 
  • Potatis
  • Gul lök
  • Vitlök
  • Grädde
  • Mjölk
  • Smör
  • Salt och Peppar
  • Gör så här
Sätt ugnen på 175°
  • Skala potatisen
  • Skiva eller finhacka löken
  • Skiva potatisen
  • Hetta upp smör i en stor kastrull
  • Fräs lök och pressad vitlök i smör
  • Häll på hälften mjölk hälften grädde och koka upp
  • Salta och peppra (det ska ska smaka aningens översaltat då blir det lagomt när det är klart)
  • Tillsätt potatisen (gräddmjölken skall nå till ungefär hälften av potatisen)
  • Koka på svag värme en stund tills gräddmjölken blir lite tjockare (några minuter)
  • Stjälp upp allt i en ugnsfast form
  • Gratinera i 30-40 minuter

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar