måndag 9 april 2012

Svamp och purjolökspaj

En enkel och god paj, perfekt på buffébordet skulle jag tro.
Nu fick den spela ensam huvudroll till middag och då får man ta en extra stor bit ;)
Hade lyxen av att få använda egenplockade kantareller... men receptet är på färska champinjoner... men "man tager vad man haver"

Pajdeg
  • 3 dl Vetemjöl
  • 150 g kylskåpskallt Smör
  • 1-2 msk iskallt Vatten
  • 1 knivsudd salt
Gör så här
  • Nyp ihop mjöl, salt och smör i en bunke
  • Tillsätt vatten i den mängd så degen precis går ihop (ta lite i taget)
  • Låt pajdegen vila i kylen ca 1 timme
Fyllning
  • 200 g färska Champinjoner
  • 1 Purjolök (ca 3 dl strimlad)
  • 4 Ägg
  • 3 dl Mjölk
  • 200 g riven Ost (3-4 dl)
  • Smör
  • Salt och Peppar
Gör så här
  • Sätt ugnen på 200°
  • Tryck ut pajdegen i en form
  • Förgrädda i ca 12 minuter
  • Strimla purjolöken
  • Skiva svampen
  • Fräs purjolök och svamp i smör i en stekpanna
  • Blanda ägg, mjölk, och ost
  • Krydda med salt och peppar
  • Lägg purjolöken och svampen i det förgräddade pajskalet
  • Häll över ägg/mjölken
  • Ställ in i ugnen och grädda i ca 35 minuter 

Servera med en matig sallad, eller kanske lite ångkokade haricot verts!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar