tisdag 25 september 2012

Stort russinbröd

Det här med att baka matbröd, eller baka över huvudtaget är svårare kan jag tycka än att laga mat. Det är mycket mer noga med proportioner och ingredienser, improvisationsmånen är så mycket mindre. Så när jag lyckas med ett halv-improviserat bak blir jag extra glad och lite stolt över att jag faktiskt "kan baka"...

Delar med mig av min senaste bröd-insats här... Var lite dålig på att mäta, men det gick vägen ändå ;)

Dag 1 morgon
Ett stort bröd eller två mindre...
  • 3 msk Rågsurdegsgrund
  • 1 dl Grovt rågmjöl
  • 1 dl kallt Vatten

  • 1½ dl Matkorn (eller matvete)
  • 1 dl hela Linfrön
  • 3 dl Kokande vatten
Gör så här
  • Blanda samman surdeg, rågmjöl och vatten
  • Täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur (22-24°)
  • Blanda matkorn och linfrön i en skål eller liten bunke
  • Häll över det kokande vattnet
  • Ställ åt sidan och låt stå
Dag 1 kväll
  • 1 dl Russin
  • 5 dl kallt Vatten
  • 1 tsk Honung
  • 1 msk Olja (olivolja eller rapsolja)
  • 4 dl Grovt rågmjöl
  • ca 10 dl Vetemjöl special
  • 2 tsk salt
Gör så här
  • Blanda samman surdeg och kornblandningen från morgonen i en stor bunke
  • Tillsätt russin, vatten, honung och olja
  • Rör ner grovt rågmjöl
  • Blanda och knåda in vetemjölet lite i taget
  • Låt gärna degen vara lös och kladdig (hellre för lite mjöl än för mycket mjöl, det första går nämligen att åtgärda men inte det andra...)
  • Knåda gärna i 10 minuter eller kör i degmaskin i 5 minuter
  • Tillsätt saltet mot slutet och arbeta in ordentligt
  • Täck med plastfolie och en bakduk och ställ in i kylskåp (eller annat svalt ställe)

Dag 2 morgon
  • Vetemjöl till utbakning
Gör så här
  • Tag fram degen
  • Häll ut på mjölat bakbord
  • Här finns möjlighet att knåda in mer mjöl om degen är för kladdig
  • Drag ut och vik ihop degen några gånger
  • Forma till en stor limpa (lägg ev skarv nedåt)
  • Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper
  • Täck med bakduk
  • Låt degen jäsa 2-3 timmar (känn lite på brödet hur det jäser, tryck lätt på brödet och när det inte genast fjädrar tillbaka har det jäst klart)
  • Starta ugnen på 225° i god tid
  • När ugnen är ordentligt varm, ställ in brödet i mitten av ugnen
  • Låt brödet grädda 35-40 minuter eller mät innertemperatur till 98°
  • Tag ut och låt svalna på galler


Nybakat är godast!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar