Delar med mig av min senaste bröd-insats här... Var lite dålig på att mäta, men det gick vägen ändå ;)
Dag 1 morgon
Ett stort bröd eller två mindre... |
- 3 msk Rågsurdegsgrund
- 1 dl Grovt rågmjöl
- 1 dl kallt Vatten
- 1½ dl Matkorn (eller matvete)
- 1 dl hela Linfrön
- 3 dl Kokande vatten
- Blanda samman surdeg, rågmjöl och vatten
- Täck med plastfolie och ställ i rumstemperatur (22-24°)
- Blanda matkorn och linfrön i en skål eller liten bunke
- Häll över det kokande vattnet
- Ställ åt sidan och låt stå
- 1 dl Russin
- 5 dl kallt Vatten
- 1 tsk Honung
- 1 msk Olja (olivolja eller rapsolja)
- 4 dl Grovt rågmjöl
- ca 10 dl Vetemjöl special
- 2 tsk salt
- Blanda samman surdeg och kornblandningen från morgonen i en stor bunke
- Tillsätt russin, vatten, honung och olja
- Rör ner grovt rågmjöl
- Blanda och knåda in vetemjölet lite i taget
- Låt gärna degen vara lös och kladdig (hellre för lite mjöl än för mycket mjöl, det första går nämligen att åtgärda men inte det andra...)
- Knåda gärna i 10 minuter eller kör i degmaskin i 5 minuter
- Tillsätt saltet mot slutet och arbeta in ordentligt
- Täck med plastfolie och en bakduk och ställ in i kylskåp (eller annat svalt ställe)
Dag 2 morgon
- Vetemjöl till utbakning
- Tag fram degen
- Häll ut på mjölat bakbord
- Här finns möjlighet att knåda in mer mjöl om degen är för kladdig
- Drag ut och vik ihop degen några gånger
- Forma till en stor limpa (lägg ev skarv nedåt)
- Lägg limpan på en plåt med bakplåtspapper
- Täck med bakduk
- Låt degen jäsa 2-3 timmar (känn lite på brödet hur det jäser, tryck lätt på brödet och när det inte genast fjädrar tillbaka har det jäst klart)
- Starta ugnen på 225° i god tid
- När ugnen är ordentligt varm, ställ in brödet i mitten av ugnen
- Låt brödet grädda 35-40 minuter eller mät innertemperatur till 98°
- Tag ut och låt svalna på galler
Nybakat är godast!! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar