måndag 22 oktober 2012

Vitlökscréme

I höstens förkylningstider tog jag till ett gammalt knep... Vitlök!!
En vitlökscréme fylld med smaker som jag garanterat gör igen. Jag ställde fram röran som ett tillbehör till middagen men insåg att en klick på en nygräddad foccacia skulle vara en dröm!!
Eller att ställa fram som en liten aperitif med lite goda kex...

Att baka vitlöken i ugnen först gjorde att den "starka" smaken försvann och kvar blev en mild men fyllig smak!


  • 1 hel Vitlök
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 3 Sardeller
  • ½-1 krm Strösocker
  • 2 tsk Olivolja
  • Salt
Gör så här
  • Starta ugnen på 200°
  • Dela den hela oskalade vitlöken på "tvärsan", alltså tvärs över alla klyftor
  • Lägg halvorna i en liten ugnsfast form med snittytorna uppåt
  • Ringla olja över vitlöken
  • Ställ in i ugnen ca 35 minuter
  • Lägg ev lite folie över på slutet om de börjar brännas
  • Vitlöken ska tillagas tills den blir mjuk (känn med potatissticka)
  • Tag ut ur ugnen och låt svalna
  • Kläm ut de mjuka klyftorna i en skål eller bunke
  • Mosa med en gaffel
  • Tillsätt sardellfiléerna och mosa dem samman till en röra
  • Tillsätt creme fraiche och rör runt
  • Smaka av med lite socker och salt

Smak i kubik och vitlök i massor!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar