torsdag 9 maj 2013

Kesellabröd med vassle

Det här brödet borde få höga poäng i nyttighet! Och högsta poäng i smak :-)
Gjorde om ett tidigare recept (på kesobullar) med lite tager-vad-man-haver-tänk... Resultatet blev hellyckat!!
Jag brukar spara vassle när jag gör egen färskost, stoppa vasslen i frysen och tag fram när det är dags för att baka.
Har du ingen vassle går det såklart lika bra att bara använda vatten.

  • 4 dl kall Vassle (eller så mycket man har och fyll ut resten med vatten)
  • 1 pkt Jäst
  • 2 dl Kesella
  • 10-12 dl Vetemjöl
  • 2 dl Solroskärnor
  • 2 tsk Salt
Gör så här
  • Smula ner jästen i en bunke
  • Strö över saltet
  • Låt stå några minuter så börjar jästen lösa upp sig
  • Blanda i övriga ingredienser
  • Knåda ihop till en jämn deg
  • Lägg över en bakhanduk och låt degen jäsa 1 timme eller tills degen växt till dubbel storlek
  • Tag ut degen på mjölat bakbord
  • Dela degen i önskat antal bullar (jag gjorde 16 st)
  • Rulla till runda bullar
  • Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar
  • Platta till bullarna något
  • Täck över dem med bakhanduk
  • Jäs 30-45 minuter
  • Starta ugnen på 225°
  • Grädda bröden ca 10 minuter (tills de får fin färg)
  • Tag ut och låt svalna på ett galler


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar