måndag 21 oktober 2013

Grekisk pyttipanna

Med lite enkla förberedelser stod middagen snart på bordet idag.
Eftersom man använder marinaden när man tillagar allt i ugnen gör det att den blir väldigt god och nästan som buljongkokt. En blandning mellan pytt i panna och sjömansbiff på ett grekiskt sätt :-) Väldigt gott och absolut göra-igen-mat!
Perfekt bjud-rätt om man är många! Fram med långpannan och fyll den... med lite smått och gott ;-)

Marinad
  • Fläskfilé

  • 1½ dl Olja (jag använde 2 delar olivolja 1 dl rapsolja)
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 1½ tsk Sambal Oelek
  • 2 msk Soja
  • ½ tsk Salt
  • ½ tsk Svartpeppar

Gör så här

  • Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål eller påse
  • Lägg ner köttet i marinaden och låt stå över natten
Pytt-i-panna
  • 5-7 Potatisar
  • 2 Paprikor (en röd och en gul)
  • 1 Rödlök
  • 2 Tomater
  • 150 g Fetaost
Gör så här

  • Starta ugnen på 200°
  • Skala potatisen
  • Skär potatisen i stora tärningar
  • Förkoka potatisen i välsaltat vatten 3-5 minuter
  • Häll av potatisen och lägg i botten på en ugnsfast form eller långpanna
  • Skär paprikan i grova bitar
  • Skiva tomaterna
  • Lägg grönsakerna ovanpå potatisen
  • Skiva löken och lägg på
  • Tag fram köttet
  • Tag ur köttet ur marinaden (OBS! Spara marinaden)
  • Skär köttet i bitar (ca 2x2 cm)
  • Lägg köttet överst i ugnsformen/långpannan
  • Häll marinaden över allt
  • Smula fetaosten överst
  • Ställ in i ugnen och tillaga ca 30 minuter


Såklart serverades den grekiska pyttipannan tillsammans med en grekisk tzatziki och ett glas vin :-) 
(dock inte grekiskt)



1 kommentar:

  1. I brist på fläskfilé tog jag kyckling, fungerade lika bra!

    SvaraRadera