Vill man ha den lite festligare så kan man ha i olika sorters fisk och toppa med lite räkor på slutet...
Har tidigare varit lite "skraj" för fänkål... men vid ett modigt infall så planerade jag och köpte mig en liten fänkål och jag är övertygad!! Dessutom har jag nu en halva kvar i kylen så det får nog bli en festlig variant av den här till helgen kanske...
- 200 g Vit fiskfilé (tex torsk)
- (500 g Räkor med skal eller 150 g utan)
- ½ Fänkål
- 500 g Rotfrukter (Morot, Palsternacka och Rotselleri använde jag)
- 2 Schalottenlökar
- 2 Vitlöksklyftor
- 2 dl Vitt vin
- 2 dl Vatten
- 2 dl Grädde
- Fiskfond eller buljong
- Cayennepeppar
- Salt och Peppar
- Smör till stekning
- (ev persilja)
- Skala och strimla löken
- Strimla fänkål
- Skär rotfrukterna i slantar eller stavar
- Hetta upp smör i en gryta
- Fräs lök, pressad vitlök, fänkål och rotfrukter 2-3 minuter
- Krydda med cayennepeppar
- Häll över vin, vatten och koka upp
- Tillsätt buljong eller fond
- Lägg på lock och låt koka 10 minuter
- Skär fisken i bitar
- Skala räkorna
- Häll i grädden och låt grytan koka upp
- Smaka av med salt och peppar
- Lägg i fisken
- Lägg på locket och stäng av värmen
- Låt grytan stå ca 5 minuter
- (Lägg räkorna och finstrimlad persilja på toppen vid servering)
Servera gärna med ett gott bröd och kanske lite egengjord färskost!
Rotfrukter hör verkligen hösten till!! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar