Tänka, tänka, tänka... Nu äntligen hittade jag det så då skyndar jag mig att skriva innan jag tappar bort det...
Betyget för brödet fick med beröm godkänt från både nära och kära och en mer erfaren knäckebrödspanel... Så här kommer receptet till er med :-)
- 50 g Jäst
- 4½ dl ljummet vatten
- 1½ tsk
- 2 dl Vetemjöl
- 7½ dl Grovt rågmjöl
- Valfri blandning av frön (jag valde endast sesamfrön)
- Lös upp jästen i ljummet vatten
- Tillsätt salt, vetemjöl och grovt rågmjöl
- Arbeta samman ordentligt till en deg
- Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme
- Starta ugnen på 225°
- Häll ut degen på mjölat bakbord
- Knåda degen och dela upp den i tre delar
- Kavla ut degen på väl mjölat bakbord (om du stansar ut former, annars kan du kavla direkt på plåten) till ca 2 mm tjocklek
- Pensla med vatten, strö på din fröblanding
- Kavla in fröna så de verkligen fastnar
- Grädda i ugnen 10-15 minuter, var vaksam de sista minuterna då gräddningen går snabbt över till bränt.
- Förvara brödet i burk (ej lufttät)
Har du en kruskavel kan du göra sista kavlingen på plåten för extra finish |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar