Bulldeg
- 3½ tsk Kardemumma
- 50 g Jäst
- 5 dl kall Mjölk
- 200 g (2¼ dl) Strösocker
- 8 g (1 tsk) Salt
- 200 g rumstempererat Smör
- ca 1.1 kg (18 dl) Vetemjöl
- 1 Ägg + ½ msk Vatten
- Smör till formen
Fyllning
- 150 g rumstempererat Smör
- 120 g (1¼ dl) Strösocker
- 20 g (2 msk) Vaniljsocker
- 12 g (1½ msk) malen Kanel
Vaniljkräm Jag använde faktiskt vanlig marsansås som jag blandade något tjockare än beskrivningen på förpackningen, använde ca 6 dl Mjölk
- ½ Vaniljstång
- 5 dl Mjölk
- 50 g + 75 g Strösocker (3 msk + ¾ dl)
- 120 g Äggula (ca 6 st)
- 55 g Maizena majsstärkelse (1 dl)
Glasyr
- 2 dl Florsocker
- 1½ msk Vatten
- Börja med vaniljkrämen (vispa ihop en marsansås och ställ i kylen eller gör följande)
- Skär ett snitt i vaniljstången på längden
- Skrapa ut fröna
- Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 50 g socker i en kastrull
- Rör ihop äggulor med resten av sockret och maizena i en bunke
- Sila ned en tredjedel av den varma vaniljmjölken i bunken och vispa till en slät smet
- Sila ned resten av mjölken och vispa
- Häll tillbaka allt i kastrullen
- Värm under vispning tills krämen tjocknar
- Tag från värmen och ställ kallt för att låta krämen svalna
- Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
- Gör nu bulldegen
- Smula jästen i en bunke
- Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig
- Tillsätt kardemumma, socker, salt och smör
- Blanda i mjölet
- Kör degen i maskin (på låg hastighet) ca 5 minuter eller arbeta för hand ca 10 minuter
- Kavla ut degen till en rektangel på ca 35x45 cm på lätt mjölat bakbord
- Bred ut smörfyllningen
- Rulla ihop från långsidan
- Skär rullen i 2 cm tjocka skivor
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna
- Smöra kanterna på långpannan
- Lägg bullarna med ca ½ cm mellanrum
- Täck hela plåten ordentligt med plastfolie så det blir tätt
- Lägg över en handduk och låt jäsa ca 2 timmar (tills bullarna jäst ihop)
- Starta ugnen på 200°
- Fyll en spritspåse med den kalla vaniljkrämen
- Tryck ner sprutan i mitten på varje bulle
- Håll spetsen ända ner mot plåten och tryck försiktigt ut vaniljkräm
- Tryck ut så mycket kräm att det börjar komma upp ur bullen
- Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 25 minuter
- Blanda ägg och vatten
- Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast med äggvattnet
- Dra försiktigt över bullarna till ett galler
- Tag bort bakplåtspapperet
- Låt bullarna svalna
- Blanda florsocker och vatten till glasyren
- Ringla över glasyr och pudra florsocker över bullarna strax före servering
- Skär upp i lagomt stora bitar
Tyvärr... Inga bilder... Vi åt upp dem istället ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar