4 Portioner
Spenatfyllning |
- 250 g fryst Bladspenat
- 2 Vitlöksklyftor
- ½ gul Lök
- 1 dl Soltorkade tomater
- Muskotnöt
- Salt och Peppar
- Smör eller olja till stekning
Tomatsås
Färdiggratinerad! Redo att ätas |
- 1 Vitlöksklyfta
- 2 burkar hela skalade Tomater (800 g)
- 2 msk Tomatpuré
- ½ gul Lök
- 1 tsk Socker
- Salt och Peppar
- Olja till stekning
Ostsås
- ½ dl Vetemjöl
- 1 l Mjölk
- 150 g Chevréost
- 100 g valfri riven ost
- 1 pkt färska lasagneplattor (eller torkade)
- Olivolja
- Finhacka löken
- Strimla de soltorkade tomaterna
- Hetta upp olja eller smör i en panna
- Fräs (hälften av) löken
- Tillsätt finhackad eller pressad vitlök och rör runt
- Häll ner spenaten och tomaterna
- Rör runt och låt fräsa till spenaten är genomvarm
- Krydda med färskriven muskot, salt och peppar
- Ställ fyllningen åt sidan
- Starta ugnen på 200°
- Hetta upp olja i en kastrull
- Fräs (andra halvan av) lök och finhackad eller pressad vitlök
- Tillsätt tomaterna och mosa dem något med sked eller gaffel
- Krydda med salt, peppar och socker
- Lägg på lock och låt puttra ca 5 minuter
- Smaka av och krydda mer vid behov
- Ställ tomatsåsen åt sidan
- Vispa samman mjöl och kall mjölk i en kastrull
- Värm upp och låt koka på medelvärme i 5 minuter under omrörning
- Skär bort det yttre "skalet" på chevréosten
- Smula ner osten i mjölken och rör tills den smälter
- Tag fram en ugnsfast form och smörj den i botten med olivolja
- Lägg ett lager med spenat i botten
- Lägg ett lager lasagneplattor
- Nästa lager är tomatsås
- Sista lagret Ostsås
- Upprepa minst fyra lager
- Avsluta med att hälla på ostsåsen som är kvar (det kan se mycket ut men plattorna drar åt sig mycket)
- Strö över den rivna osten
- Gratinera i ugnen 25-35 minuter (känn med gaffel så pastan är lagomt mjuk och lasagnen fått fin färg)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar