söndag 2 september 2012

Ljust surdegsbröd med rågsur

Mitt favoritbröd just nu.
Ganska ljust men ändå gjort på rågsur.
Räcker till 2 limpor eller 6 baguetter, eller varför inte 1 limpa och 3 baguetter... bestäm själv.

Dag 1 kväll:
Baguetter på jäsning
  • 100 g (1 dl) Rågsurdegsgrund
  • 200 g (3½ dl) Vetemjöl special
  • 100 g (1½ dl) Rågmjöl
  • 350 g (3½ dl) ljummet Vatten

Dag 2 morgon:
  • Surdegen från kvällen
  • 300 g (3 dl) Vatten
  • 700 g (12 dl) Vetemjöl special
  • 20 g (1 msk) Salt
Gör så här
  • Blanda samman kvälls-ingredienserna i en bunke
  • Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur (22°-24°)
  • På morgonen:
  • Blanda samman alla ingredienser utom saltet i en degblandare (eller knåda för hand)
  • Kör maskinen 8 minuter (5 min på låg hastighet och 3 min på högre om du kan)
  • Tillsätt saltet
  • Kör maskinen ytterligare 2 minuter
  • Smörj en stor plastbunke med en neutral olja (tex. varmpressad rapsolja)
  • Häll ner degen i bunken
  • Låt degen jäsa till dubbel storlek 3-5 timmar kan det ta (rita gärna ett streck på bunken för att ha koll)
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord
  • Strö över lite mjöl
  • Dela i så många delar du vill ha (limpor eller baugetter)
  • Rundriv delarna, dvs tag en kant i taget och vik mot mitten, upprepa hela degen runt tills du känner att den är spänd
  • Låt degen vila på bakbordet 20 minuter
  • Rulla till baugetter eller limpor
  • Låt jäsa 1-2 timmar (tills degen inte genast fjädrar tillbaka när du trycker på den)
  • Sätt ugnen på 275° i god tid så den är ordentligt uppvärmd
  • Ställ in en plåt eller långpanna (som du inte är så rädd om) nederst i ugnen
  • Sätt in brödet i mitten av ugnen
  • "Kasta" in ca ½ dl Vatten på plåten/långpannan nederst i ugnen
  • Efter 10 minuter, öppna och stäng luckan några gånger för att vädra ut ångan
  • Grädda brödet tills det fått ordentligt med färg vilket tar totalt 15-20 minuter
Om du gör limpor tar det något längre tid och bakas med fördel med termometer tills innertemperaturen når 98°. Sänk temperaturen något och lägg ev ett bakplåtspapper ovanpå limpan/limporna så de inte bränns

och så här blev de...

1 kommentar:

  1. hej! låter gott :)
    kan man låta degen kalljäsa?

    SvaraRadera