Ganska ljust men ändå gjort på rågsur.
Räcker till 2 limpor eller 6 baguetter, eller varför inte 1 limpa och 3 baguetter... bestäm själv.
Dag 1 kväll:
Baguetter på jäsning |
- 100 g (1 dl) Rågsurdegsgrund
- 200 g (3½ dl) Vetemjöl special
- 100 g (1½ dl) Rågmjöl
- 350 g (3½ dl) ljummet Vatten
Dag 2 morgon:
- Surdegen från kvällen
- 300 g (3 dl) Vatten
- 700 g (12 dl) Vetemjöl special
- 20 g (1 msk) Salt
- Blanda samman kvälls-ingredienserna i en bunke
- Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur (22°-24°)
- På morgonen:
- Blanda samman alla ingredienser utom saltet i en degblandare (eller knåda för hand)
- Kör maskinen 8 minuter (5 min på låg hastighet och 3 min på högre om du kan)
- Tillsätt saltet
- Kör maskinen ytterligare 2 minuter
- Smörj en stor plastbunke med en neutral olja (tex. varmpressad rapsolja)
- Häll ner degen i bunken
- Låt degen jäsa till dubbel storlek 3-5 timmar kan det ta (rita gärna ett streck på bunken för att ha koll)
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord
- Strö över lite mjöl
- Dela i så många delar du vill ha (limpor eller baugetter)
- Rundriv delarna, dvs tag en kant i taget och vik mot mitten, upprepa hela degen runt tills du känner att den är spänd
- Låt degen vila på bakbordet 20 minuter
- Rulla till baugetter eller limpor
- Låt jäsa 1-2 timmar (tills degen inte genast fjädrar tillbaka när du trycker på den)
- Sätt ugnen på 275° i god tid så den är ordentligt uppvärmd
- Ställ in en plåt eller långpanna (som du inte är så rädd om) nederst i ugnen
- Sätt in brödet i mitten av ugnen
- "Kasta" in ca ½ dl Vatten på plåten/långpannan nederst i ugnen
- Efter 10 minuter, öppna och stäng luckan några gånger för att vädra ut ångan
- Grädda brödet tills det fått ordentligt med färg vilket tar totalt 15-20 minuter
och så här blev de... |
hej! låter gott :)
SvaraRaderakan man låta degen kalljäsa?